Уряд хоче змінити склад Міжвідомчої комісії з УРП

Кабінет Міністрів України планує докорінно змінити склад Міжвідомчої комісії з організації та виконання угод про розподіл продукції (УРП), а також передати всю організаційну роботу цієї комісії з профільного Міністерства енергетики України на Міністерство економіки України. Відповідні зміни плануються в Постанові КМУ № 644.

Нагадаємо, що Міжвідомча комісія займалася організацією перемовин та узгодженням проєктів угод. Ця робота тривала більше року і закінчилася успішним підписанням в останній день 2020р. В результаті, компанії-переможці зобов’язалися інвестувати в розробку нафтогазових площ щонайменше 12 млрд грн протягом п’яти років. Вперше в Україні було розпочато масштабні проєкти з видобутку вуглеводнів, які мають забезпечити енергетичну безпеку України.

На сьогодні інвестори ведуть активну роботу для виконання затверджених програм робіт в рамках УРП, аналізують геологічну інформацію, а також співпрацюють із Держгеонадрами, який є уповноваженим органом, що контролює виконання угод про розподіл продукції. Більше того, одна із компаній вже розпочала розвідувальні роботи на одній із площ.

Так «Велл Ко», яка входить до групи «Західнадрасервіс», розпочала роботи уже на другій з шести ділянок Угнівської площі, яка була надана компанії на умовах підписання угоди про розподіл продукції (УРП).

Крім того «ДТЕК Нафтогаз» заявляв, що вбачає ризики у виконанні умов УРП-проектів (компанія підписала УРП на Зіньківську площу) через неврегульованість законодавчих питань, пов’язаних з оподаткуванням, регламентами, повноваженнями державного уповноваженого органу та інші.

Відзначимо, у липні цього року Міжвідомча комісія з УРП запрацювала в новому складі, до якої входили одинадцять представників міністерств і відомств, а також п’ять народних депутатів.

Асоціація газовидобувних компаній України (АГКУ), яка представляє інтереси інвесторів за 7 укладеними УРП, висловлює стурбованість щодо зазначених намірів Кабміну. Та наголошує що ініціативи щодо зміни складу Міжвідомчої комісії та передачі всієї організаційної роботи цієї комісії іншому міністерству призведуть, по-перше, до порушення державою вищезазначених термінів та своїх зобов’язань, а по-друге, унеможливлять вчасне прийняття потрібних документів, без чого реалізувати проєкти буде неможливо. А зрив таких масштабних нафтогазових проєктів УРП призведе до втрати мільярдних інвестицій в сектор, завдасть нищівного удару по іміджу України на міжнародній арені та стане негативним сигналом для іноземних інвесторів.

14:56 / 10 вересня 2021

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події