Учасники ринку е/е зможуть оформлювати фінгарантії виключно в грошовій формі або в 14-ти СВБ – НКРЕКП

НКРЕКП зобовʼязала учасників ринку оформлювати фінансові зобовʼязання за договорами про врегулювання небалансів електричної енергії у грошовій формі або виключно в 14-ти системно важливих банках.

Водночас, питання щодо забезпечення для гарантування оплати аукціонному офісу (для експорту) виключно у грошовій формі було перенесено, із подальшим опрацюванням.

Рішення прийняли на засіданні 9 серпня.

Як вказали в НКРЕКП, рішення щодо фінансових зобовʼязань за договорами про врегулювання небалансів може вступити в силу з 1 вересня.

Як повідомлялося в ExPro Electricity Daily, до НКРЕКП надійшли звернення НЕК «Укренерго, якими компанія поінформувала, що останнім часом на ринку електричної енергії збільшилась кількість випадків заборгованості учасників ринку перед НЕК «Укренерго», які використовують в якості фінансового забезпечення банківські гарантії.

Як вказували в «Укренерго», деякі банки-гаранти, надали відмови системному оператору на вимоги покриття заборгованості учасників ринку, які виступають у ролі Принципалів, за рахунок банківських гарантій, внаслідок чого збільшилась заборгованість за розрахунками на балансуючому ринку.

«Всі ці заході направлені в першу чергу для того, аби учасники змогли отримати вчасно свої гроші на балансуючому ринку», - вказав директор з ринкових операцій НЕК «Укренерго» Микита Вишневський на засіданні.

Під час засідання НКРЕКП ряд представників компаній-учасників ринку електроенергії виступили з приводу цього питання.

«Для системно важливих банків надання послуг щодо видачі банківських гарантій не є одним із цікавих ринків. Тому умови у СВБ достатньо жорсткі, у порівнянні з банками, які конкурують на цьому ринку…Перелік банків, який пропонується (ред.-перелік системно важливих банків), змінюється. І тут виникає колізія», - наголосив Дмитро Находкін, директор «Веракс Енерджи».

«Рішення щодо обмеження оформлення фінгарантій для експортерів ще більше ускладнює ситуацію з ліквідністю на ринку, тому ми пропонуємо його не впроваджувати», - вказав на засіданні Єгудін Дмитро, представник ДТЕК Енерго.

«Цей пункт (ред.- для гарантування оплати аукціонному офісу (для експорту) значно погіршить ситуацію на ринку. Ми, як постачальник, будемо мати касовий розрив через терміни необхідності надання грошового забезпечення для гарантування аукціонному комітету, за 2 дні, при тому, що оплату за експортовану електроенергію ми отримуємо подекадно», - вказала на засіданні Караваєва Юлія, яка представляла компанію «Новітні технології 3000».

«Зміни до постанови нам ускладнюють питання щодо закупівлі палива, для забезпечення ОЗП. Зараз йде активна ремонтна компанія і відволікання фінансів на забезпечення торгів – велике фінансове навантаження. Воно ставить під загрозу наступний опалювальний сезон», - повідомляє Олег Таращук, директор генеруючої компанії «ДТЕК Західенерго».

Довідка ExPro, перелік СВБ: АТ «А-банк»; АТ «Альфа-банк»; АТ «Кредобанк»; АТ «ОТП банк»; АТ «Ощадбанк»; АБ «Південний»; АТ КБ «Приватбанк»; АТ «ПУМБ»; АТ «Райффайзен банк»; АТ «Таскомбанк»; АБ «Укргазбанк»; АТ «Укрексімбанк»; АТ «Укрсиббанк»; АТ «Універсалбанк».

Деталі щодо роботи ринку електричної енергії в Україні на європейських країнах публікуються в аналітичних виданнях ExPro Electricity DailyExPro Electricity WeeklyExPro Electricity Monthly.

14:40 / 9 серпня 2022

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події