НКРЕКП запровадила нові обмеження для трейдерів е/е та зобов’язала ТЕС звітувати про обсяги палива

НКРЕКП зобов’язала НЕК «Укренерго» проводити моніторинг угод на ринку двосторонніх договорів та на ринку «на добу наперед», якщо системний оператор виявить, що трейдер виставив на продаж на РДН більші обсяги, ніж сумарне значення електроенергії вже законтрактованої на ринку двосторонніх договорів (з урахуванням експорту та імпорту), тоді така компанія на 7 днів буде позбавлена можливості участі на цих сегментах ринку (та на внутрішньодобовому ринку). Відповідне рішення було прийнято на засіданні 3 червня.

Регулятор прийняв це рішення за пропозицією НЕК «Укренерго».

Крім того, згідно рішення НКРЕКП, теплова генерація зобов’язана за день до продажу електроенергії подавати в «Укренерго» інформацію про залишки вугілля та законтрактовані обсяги газу, про питому собівартість виробництва електроенергії та ремонти генеруючого обладнання. Обсяги продажів електроенергії операторами ТЕС не можуть перевищувати обсягів, для виробництва яких достатньо палива. Якщо теплова генерація подасть на ринку двосторонніх договорів заявку з обсягами, які будуть перевищувати можливості по паливу, «Укренерго» відхиляє реєстрацію таких заявок.

Дані рішення, за словами члена НКРЕКП Дмитра Коваленка, були прийняті з метою недопущення маніпуляцій на ринку електроенергії, зокрема на балансуючому ринку.

Також комісія планувала на цьому засіданні встановити мінімальні граничні ціни на ринку «на добу наперед» на червень 2020р: в години мінімального навантаження (з 00:00 до 07:00 та з 23:00 до 24:00) на рівні 566,7 грн/МВт-год та в години максимального навантаження (з 07:00 до 23:00) – 980,39 грн/МВт-год. Проте, таке рішення було відкладене для проведення консультацій з Антимонопольним комітетом.

10:57 / 3 червня 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події