НКРЕКП схвалила підняття тарифу на передачу «Укренерго» у 2,1 рази – до 328 грн/МВт-год

Національна комісія, що здійснює державне регулювання в галузі енергетики та комунальних послуг, попередньо схвалила підняття тарифу на передачу для «НЕК «Укренерго» у 2 рази, з діючого 155,4 грн - до 327,9 грн /МВт-год з 1 серпня 2020р.

Дане рішення Регулятор прийняв 26 червня під час засідання.

Попередньо комісія планувала підняти тариф на передачу до 596,48 грн/МВт-год. «За ці три дні (після засідання 24 червня – ред.) ми провели роботу і прийшли до думки, стосовно зниження тарифу від оголошеного майже в 2 рази до рівня 33 коп./кВт-год», - сказав голова комісії. За словами члена НКРЕКП Руслана Кайдаша, для підвищення тарифу лише в 2 рази було не враховано 40% заборгованості «Гарантованого покупця» перед своїми контрагентами (генеруючими компаніями),замість цього – планується погашення цих боргів за рахунок коштів міжнародних фінансових організацій.

За словами Кайдаша, «Укренерго» веде переговори з ЄБРР та ЄІБ про залучення відповідних кредитів.

Також було враховано, що частину боргів буде покрито за рахунок суми отриманої від плати за міждержавний перетин (1,4 млрд грн) та використання акцизного податку із електроенергії, яка вироблена з ВДЕ. Також для підняття тарифу на передачу лише в 2,1 рази планується змінити ПСО.

«Пропонується врахувати новий механізм, який обговорюється, стосовно того, щоб «Енергоатом» виступав стороною, яка відпускає електроенергію «Гарантованому покупцю» по 1 коп. і також «Укргідроенерго» в певних обсягах відпускає по 1 коп., а «Гарантований покупець» забезпечує продаж постачальникам універсальних послуг. По решті обсягів «Енергоатом» виступає як суб’єкт, який продає електроенергію у вільному ринку тим, самим забезпечуючи свою надійну роботу», - прокоментував пропозицію нової редакції ПСО Кайдаш.

«Ми розраховуємо на те, що максимально будуть розраховані кошти зовнішнього фінансування оператором системи передачі і Кабміном введене нове гібридне або перехідне ПСО, яке дасть економію майже 10 коп., редакцію якого ми запропонуємо сьогодні або наступного робочого дня», - сказав Тарасюк.

18:22 / 26 червня 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події