Наказ Міненерго, який зобов’язує купувати на РДН 10% від споживання, може вступити в дію з липня

Наказ Міністерства енергетики №187, який зобов’язує учасників ринку закуповувати 10% потреб від подекадного споживання електроенергії на ринку «на добу наперед», може вступити в дію вже з липня.

Учасники ринку повідомляють, що має бути опублікований новий наказ Міністерства, який скасовує №187.

Дані щодо Наказу №187 «Про стабілізацію роботи ринку електричної енергії» опубліковані в Єдиному державному реєстрі нормативно-правових актів.

За даними реєстру, цей Наказ буде опубліковано 1 липня 2022р, з дня опублікування він може набрати чинності.

«Кілька днів тому з’явилася інформація, що незабаром має бути оприлюднений наказ № 205, який скасує 187-й. Проте його досі не опублікували. Якщо найближчим часом постачальники не дочекаються відповіді, вони підуть до суду.Учасники ринку не розуміють, як взагалі можна було ухвалити наказ №187, оскільки цей документ суперечить чинному законодавству. Ми про це теж неодноразово говорили. Почнемо з того, що наказ суперечить нашим профільним нормативно правовим актам, як от Закон України “Про ринок електричної енергії” і Правила ринку. Я вже не кажу про Господарський кодекс чи інші законодавчі документи. Хіба можна в таких умовах говорити про ведення бізнесу постачальниками», - вказує Голова ГО «Енергетичний Союз» Ольга Тагієва.

Як вказують учасники ринку, Міністерство енергетики випустило Наказ №205 «Про скасування наказу Міністерства енергетики України від 26 травня №187», проте доки, станом на 23 червня, він ніде не опублікований.

Як повідомлялося в ExPro, згідно з наказом №187, «НЕК «Укренерго» за результатами кожної декади, на третій робочий день після її завершення, перевіряти виконання учасниками ринку вимог наказу.

«Установити, що у випадку нездійснення учасником ринку купівлі на ринку «на добу наперед» обсягу електричної енергії, визначеного у пункті 1 цього наказу, такий учасник ринку зобов'язаний докупити відповідні обсяги електроенергії на ринку «на добу наперед» у наступній декаді, в іншому випадку такий учасник ринку набуває статусу «Дефолтний», - йдеться в цьому наказі.

Дія наказу передбачена на весь період воєнного стану в україні та 30 днів після його припинення або скасування.

16:18 / 23 червня 2022

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події