«Енергоатом» звернувся в АМКУ через можливі маніпуляції на РДН імпортерами е/е з Росії та Білорусі

НАЕК «Енергоатом» звернувся в Антимонопольний комітет (АМКУ) через можливі антиконкурентні дії імпортерами електроенергії з Росії та Білорусі на ринку «на добу наперед», що унеможливили продаж, заявленого обсягу електроенергії іншими учасниками ринку, в тому числі «Енергоатомом», а також з приводу можливого порушення законодавства оператором системи передачі НЕК «Укренерго», дії якого завдали збитків НАЕКу.

Про це йдеться в листі президента «Енергоатому» Юрія Недашковського до Антимонопольного комітету, який є в розпорядженні ExPro.

Згідно листа, «Енергоатом» вважає за необхідне звернути увагу АМКУ на ситуацію, яка спостерігається на РДН з початку листопада. Наприклад, 4 листопада з 2-ї по 6-ту години доби спостерігалася ситуація, коли деякими продавцями були подані та акцептовані оператором ринку цінові заявки, які були значно меншими ніж цінові заявки НАЕК «Енергоатом», яке на сьогодні має найнижчу обґрунтовану ціну на електричну енергію.

НАЕК «Енергоатом» вважає, що учасниками ринку, які мають економічно обґрунтовані можливості подавати заявки на продаж е/е на РДН за ціною, нижче, ніж встановлене цінове обмеження для годин мінімального навантаження ОЕС України, є ДП «Гарантований покупець», ПрАТ «Укргідроенерго» та сам НАЕК.

«З огляду на економічну доцільність, ПрАТ «Укргідроенерго» у звичайному режимі роботи ОЕС України не здійснює продаж електричної енергії ГАЕС вночі. Усі інші учасники ринку, на нашу думку, не мають жодних економічно обґрунтованих можливостей подавати заявки на продаж електричної енергії за цінами, нижче ніж гранична ціна продажу, встановлена для годин мінімального навантаження ОЕС України», - йдеться в листі.

Водночас, «Енергоатом» наводить дані, що у вказаний період присутній імпорт електроенергії з Білорусі та/або РФ в розмірі від 487 до 983 МВт-год.

«З огляду на зазначене, є підстави вважати, що такі заявки на продаж електричної енергії могли бути подані учасниками ринку, які здійснюють імпорт електричної енергії із Білорусі та Російської Федерації», - зазначено в листі.

Таким чином, «Енергоатом» вважає, що дії таких учасників ринку дають підстави вважати їх антиконкурентними, такими що унеможливили продаж, заявленого обсягу електричної енергії на РДН більшістю учасників ринків, у тому числі і «Енергоатому».

Крім цього, «Енергоатом» звертає увагу комітету на дії НЕК «Укренерго». Зокрема, отримані 3 та 23 жовтня команди від диспетчерів на зміну графіку закачування Ташлицької ГАЕС відносно заявленого, що спричинило небаланс по учаснику ринка сумарним обсягом 471,47 МВт-год. Крім того, 11 листопада «Енергоатом» отримав від диспетчерів команду щодо обмеження потужності роботи енергоблоку Хмельницької АЕС на рівні 760 МВт, що спричинило недовідпуск електричної енергії державним підприємством в обсязі близько 253 МВт кожної години дії обмеження.

«Таким чином, вважаємо дії оператора системи передачі, які призвели до штучного збільшення дефіциту на ринку електричної енергії та, як наслідок, завдавали збитки Компанії, а також постачальникам послуг з балансування такими, що порушили вимоги законодавства, що регулює діяльність на ринку електричної енергії та законодавства у сфері захисту економічної конкуренції», - йдеться в листі.

Як повідомляв ExPro, на початку листопада президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський заявив, що на даний момент імпорт електроенергії з Росії та Білорусі витіснив «Енергоатом» з ринку на добу на перед через заявлені дуже низькі ціни на е/е.

 

12:27 / 26 листопада 2019

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події