Державний трейдер «ЕКУ» має переваги над іншими учасниками ринку – Інна Совсун

Народна депутатка України та членкиня Комітету ВР з питань енергетики та ЖКП вважає, що рішення щодо надання «Енергоатомом» безвідсоткової позики в 500 млн грн для «Енергетичної компанії України» та відстрочки платежу вказує на те, що трейдер має певні переваги на ринку.

Таку думку в ексклюзивному коментарі для ExPro висловила народна депутатка України та членкиня Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та ЖКП Інна Совсун.

«Головна проблема, яка повʼязана з цим рішенням (ред. - щодо позики та відтермінування оплати за електроенергію) це те, що виявляється, що цей трейдер створений не для того аби працювати в рівних умовах з інших, а для того аби мати певні преференції та пріоритет на ринку. Тобто, виявляється, що такий трейдер має такі переваги на ринку. Більше того, попередня директорка «Енергоатом-Трейдинг» Данилкова відмовилась підписувати рішення (ред.- щодо відтермінування оплати), шо мало б натякнути на підстави сумніватись у його правомірності», - вказує Інна Совсун.

Також, Совсун вважає, що «Енергоатом» та «Енергетична компанія України» мають бути навпаки в конкурентних відносинах між собою.

«Цей єдиний державний трейдер складає конкуренцію і «Енергоатому». Фактично, те, що вони роблять могли б робити і в ЕА. Тому ще більш не логічною виглядає ідея, що ЕА допомагає «ЕКУ», адже, за великим рахунком, він допомагає своєму конкуренту», - вказує вона.

Як вказала Совсун, народні депутати вже готують офіційне звернення для розʼяснення інформації щодо відносин між «Енергоатомом» та «Енергетичною компанією України».

«На мою думку, послідовність дій має бути такою: спершу отримати офіційну інформацію щодо цього, а після вже мають давати оцінку цьому правоохоронні органи, в тому числі, Антимонопольний Комітет», - повідомляє народна депутатка.

Як повідомляє ExPro, державний трейдер «Енергетична компанія України» став найбільшим експортером електроенергії до Румунії та Словаччини. Компанія постачає 62-63 МВт рівним графіком за обома напрямами. Частка держави в експорті електроенергії до Румунії та Словаччини досягла 50%.

09:35 / 5 вересня 2022

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події