Єврокомісія запропонує компаніям спосіб оплати за російський газ, що не порушує санкції

Європейська комісія має намір запропонувати компаніям спосіб оплати за російський газ, який не порушуватиме санкцій і водночас задовольнятиме російську сторону. Про це повідомляє Bloomberg після ознайомлення з драфтом документу.

Трейдери з нетерпінням чекають нових рекомендацій від ЄК, оскільки терміни оплати за російський газ у багатьох добігають кінця вкінці травня. Росія вимагає від компаній платити за новим механізмом, згідно якого компанії відкривають два нові рахунки (валютний і у рублях) у «Газпромбанку».

Так, в нових рекомендаціях ЄК планує вказати, що компанії повинні чітко заявити про виконання своїх зобов’язань після оплати у $ або €. Також керівництво ЄК не заважатиме компаніям відкривати рахунки в $ або € у «Газпромбанку» і дозволить купувати російський газ після вторгнення в Україну. Разом з тим, наразі невідомо, чи відкриття рахунку в рублях буде порушувати санкції.

Ще один ключовий момент рекомендацій полягає в тому, що після того, як європейські компанії зроблять платіж у євро або доларах і заявлять про виконання своїх зобов’язань, від російської сторони не повинно бути жодних подальших вимог щодо платежу.

На фоні цих новин ціни на природний газ у Європі у понеділок знижуються. Так, ф’ючерси на ресурс червня на нідерландському TTF знизилися на 4% - до €93/MWh.

14:38 / 16 травня 2022

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події