Високоманеврова генерація е/е має бути збільшена до 2 ГВт – «Укренерго»

Встановлена потужність високоманеврової генерації електричної енергії має бути збільшена щонайменше до 2 ГВт, для уникнення диспетчерських обмежень генерації з відновлюваних джерел та економічної доцільності енергосистеми.

Про це 16 червня з посиланням на Звіт з оцінки достатності (адекватності) генеруючих потужностей повідомив головний диспетчер «НЕК «Укренерго» Віталій Зайченко, під час онлайн-заходу «Decarbonisation Talks, vol.1: Інвестиції та технології, що замінять вугільну генерацію».

«Для того, щоб не обмежувати ВДЕ та досягти максимальної економічної доцільності, необхідно продовжувати збільшувати потужність високоманеврової генерації як мінімум до 2 ГВт, а далі, мабуть, і більше», - вказав Зайченко.

Зокрема, в Звіт «Укренерго» з оцінки достатності генеруючих потужностей, оператор системи передачі прогнозує збільшення високоманеврової потужності щонайменше до 1 ГВт до 2025р.

Також, Зайченко зазначив, що за наступні 2 роки можливо побудувати високоманеврові потужності.

«Якщо проблеми на балансуючому ринку, на вирішення яких націлене зараз НКРЕКП, Міненерго та «НЕК «Укренерго», будуть вирішені до кінця цього року, то реально за 2 наступних роки можна побудувати нову генерацію, яка буде активно виступати на нашому ринку і давати додаткову гнучкість для енергосистеми», - зауважив головний диспетчер.

Щодо заборгованості на балансуючому ринку, Зайченко зазначив, що борги спричинені несплатою окремих державних підприємств за небаланси. На його думку, це питання має бути вирішене на державному рівні, зокрема, як і проблема несплати за «зеленим» тарифом виробникам з ВДЕ.

13:24 / 16 червня 2021

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події