Відновлено дистанційну передачу даних між окупованою ЗАЕС та МАГАТЕ

Відновлено дистанційну передачу даних із окупованої росіянами Запорізької АЕС до центру Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ).

Про це офіційно 12 червня повідомив прес-центр МАГАТЕ.

«МАГАТЕ та український оператор Запорізької атомної електростанції працювали разом, щоб відновити дистанційну передачу життєво важливих даних з об’єкта до штаб-квартири МАГАТЕ після майже двохтижневої технічної перерви», - йдеться в повідомленні.

Як вказують в агенції, передача даних була зупинена 30 травня. Записи з камер спостереження МАГАТЕ за цей період зараз переглядаються інспекторами.

Водночас, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі вказав, що інспектори повинні якомога швидше відправитися на об’єкт, щоб здійснити важливі заходи з верифікації ядерного матеріалу, які неможливо виконати дистанційно.

«Віддалена передача даних є важливим елементом гарантій МАГАТЕ в Україні. Однак це не замінить фізичну присутність інспекторів МАГАТЕ на АЕС для перевірки ядерного матеріалу на регулярній основі», - вказує Гроссі.

Як додають в МАГАТЕ, інтервал перевірок інвентаризації на АЕС не може перевищувати встановлену тривалість, це особливо критично на двох блоках ЗАЕС, вони протягом останніх місяців були заправлені паливом, і фізична перевірка ядерного матеріалу в них є необхідною умовою для гарантій перед їх повторним запуском.

Як повідомлялося в ExPro, Гроссі заявляв, що місія на ЗАЕС є обовʼязковою. Агентство зараз активно працює над узгодженням та організацією місії.

Проте в «Енергоатомі» до можливого візиту експертів МАГАТЕ відносяться негативно, через можливі безпекові ризики. Також, в «Енергоатомі» вказали, що російські окупанти готуються до візиту генерального директора МАГАТЕ Рафаелля Гроссі на захоплену Запорізьку АЕС для «легітимізації» окупації.

09:39 / 13 червня 2022

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події