«Укренерго» прогнозує на 2019р збільшення тарифу на передачу в 3,5 рази – до 17 коп/кВт-год

Ставка тарифу на передачу електроенергії магістральними та міждержавними лініями електропередачі НЕК «Укренерго» в 2019р має в 3,5 рази перевищувати діючу (4,89 коп/кВт-год) та становити 17,034 коп/кВт-год для того, щоб «Укренерго» могло не лише виконувати функції з передачі електроенергії, але й стати оператором балансуючого ринку та ринку допоміжних послуг, як це передбачено нормами закону «Про ринок електроенергії». Про це повідомляє прес-служба «Укренерго».

«У 2019р, відповідно до закону України «Про ринок електричної енергії», ДП «НЕК «Укренерго» буде виконувати функції оператора системи передачі (ОСП). За цим законом ОСП має здійснювати купівлю-продаж електричної енергії для компенсації технологічних витрат електроенергії, яка потрібна для її передачі електричними мережами, а також закуповувати допоміжні послуги для забезпечення сталої та надійної роботи об’єднаної енергосистеми України. З урахуванням цих двох факторів загальний тариф «Укренерго» збільшиться до 17,034 коп/кВт-год», - йдеться у повідомленні.

Також у компанії зазначили, що зараз витрати на технологічні втрати електроенергії та допоміжні послуги сплачуються за рахунок інших учасників ринку і включені до структури оптової ціни електроенергії. Тому фактично, у 2019 має відбутися перерозподіл витрат між учасниками ринку, який, вважають в «Укренерго», не вплине на кінцевий тариф для споживачів.

Згідно повідомлення, тариф виключно на передачу електроенергії на сьогодні становить 4,894 коп/кВт-год, що призводить до певного браку коштів. Для зміни ставки тарифу, компанія ініціювала перед НКРЕКП його перегляд на 4 кв 2018р – до 5,65 коп/кВт-год.

«У 2019р тариф на послуги, які надає саме «Укренерго», запропоновано збільшити до 7,486 коп/кВт-год, що лише на 6% більше фактичного тарифу за 2017р. Це підвищення спричинили такі фактори, як великий відсоток зносу основних фондів та збільшення витрат на ремонти і технічне обслуговування основного обладнання, необхідність збільшення заробітної плати працівників компанії та наближення її до середньоринкового рівня, збільшення амортизаційних витрат», - повідомили в прес-службі.

Згідно закону «Про ринок електроенергії», нова модель ринку має запрацювати з 1 липня 2019р. З цього дня мають запрацювати наступні ринки електроенергії: ринок двосторонніх договорів, ринок «на добу наперед», внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок та ринок допоміжних послуг. «Укренерго» має стати оператором балансуючого ринку та ринку допоміжних послуг.

15:59 / 13 серпня 2018

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події