Учасники ринку назвали основні проблеми відміни ПСО на ринку газу

Учасники ринку природного газу в ході онлайн-конференції Energy Club відзначили основні наявні проблеми, які можуть стати на заваді відміні ПСО в Україні. Разом з тим, всі присутні погодилися з думкою, що ПСО потрібно відміняти. «ПСО себе віджило, його відміна – те, до чого ми йдемо. Так, ми не готові, але потрібно розуміти, що до такого процесу ніколи не можна бути готовим на 100%», - зазначив директор ТОВ «ГПК «Нафтогаз України» Максим Рабінович.

Однією з головних проблем, що присутня на ринку, виступаючі назвали відсутність «постачальника останньої надії» (ПОН). Без вибору ПОНу механізм ринку не буде повним, оскільки споживачі, які не зможуть з якихось причин вибрати собі постачальника, будуть просто відключені від постачання. Разом з тим, за словами Максима Рабіновича, готується конкурс на ПОН і «Нафтогаз» планує взяти в ньому участь.

Іншою проблемою є складна процедура переходу від одного постачальника до іншої. Спікери зазначили, що таку процедуру необхідно спрощувати та автоматизувати. На сьогоднішній день, за словами представника «Нафтогазу», процедура зміни постачальника займає до 120 днів. «Якщо зміна постачальника займатиме й справді 120 днів, то всі наші надії й сподівання й зусилля будуть марними. Тому це необхідно поставити як основну проблему – простоту зміни постачальника для самого споживача», - заявив президент Асоціації газових трейдерів України Андрій Мизовець.

Керуючий партнер «ЕРУ Трейдінг» Ярослав Мудрий у своєму виступі зазначив, що відміна ПСО не призведе до зниження цін на газ для населення. «Відкриття ринку не буде гарантувати низькі ціни на газ для населення, але гарантуватиме, що вони будуть конкурентними», - розповів він.

Також багатьох учасників ринку цікавить питання виходу державного АТ «Укргазвидобування» на конкурентний ринок газу. Директор з комерційних питань Укргазвидобування Сергій Федоренко підтвердив, що УГВ буде продавати газ на вільному ринку, не тільки НАК «Нафтогаз України». «Група «Нафтогаз» після відкриття ПСО буде пропонувати газ населенню, ТКЕ, промисловості на ринкових умовах за ринковими цінами», - зазначив Сергій Федоренко.

Крім того спікери зазначили, що необхідно краще проінформувати усіх споживачів щодо відміни ПСО, нових умов та можливостей на ринку.

Нагадаємо, 22 квітня на засіданні комітету ПЕК т. в. о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець заявила про те, що ПСО для населення буде продовжено до 1 липня, а для ТКЕ до кінця року.

15:13 / 23 квітня 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події