Ситуація на ринку е/е ставить під загрозу енергетичну безпеку країни – «Центренерго»

В «Центренерго» заявляють про критичність ситуації на ринку електричної енергії, яка ставить під загрозу енергетичну безпеку в країні та призводить до фінансової нестабільності генеруючих компаній та несприятливого інвестиційного клімату. Позицію компанії висловив член дирекції та директор з енерготрейдингу компанії Володимир Галущак.

«У розпал осінньо-зимового періоду з кінця січня 2021 року спостерігається суттєве падіння ціни на всіх сегментах ринку електричної енергії, а насамперед на РДН, що є ціновим індикативом для інших сегментів ринку. Стан ринку електричної енергії в Україні наближається до критичного. Незважаючи на впровадження в липні 2019р оптового ринку електричної енергії, віддається перевага ручному управлінню, встановлені та діють численні регуляторні обмеження за цінами та правилами торгівлі на різних ринкових сегментах, зберігається можливість імпорту електроенергії з країн, що не є членами Енергетичного Співтовариства», - вказав Галущак.

В державній компанії вказують на необхідність втручання Регулятора для виходу з кризової ситуації, а саме, обмеження продажу для трейдерів та постачальників на РДН, використання імпорту з Білорусі тільки за необхідності, розслідування діяльності основних гравців на ринку, розробка механізму компенсацій різниці між собівартістю реалізації електроенергії з АЕС та з теплової генерації.

Як повідомляло ExPro, Міністерство енергетики звернулось до Комітету ВР з питань енергетики та ЖКП з пропозицією внести в Закон «Про ринок електричної енергії» обмеження продажу електроенергії постачальниками та трейдерами на ринку «на добу наперед» на рівні 10% від законтрактованих обсягів на ринку двосторонніх договорів.

Зокрема, Міністерство пропонує продовжити зобов'язання виробників всіх форм власності торгувати на ринку двосторонніх договорів виключно на електронних аукціонах до 1 квітня 2023р.

15:13 / 11 лютого 2022

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події