Ринок балансування газу: європейський досвід і українські реалії

Українські та європейські експерти 21 квітня на Energy Freedom обговорили балансування на ринку природного газу в Україні. Серед учасників дискусії були:

  • Станіслав Казда, міжнародний експерт у галузі газорозподілу, представник РГК
  • Майкл Гросман, директор Tumbleweed Partners
  • Ольга Бабій, Член НКРЕКП
  • Олексій Кучеренко, народний депутат України, Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг
  • Артем Компан, голова Асоціації постачальників енергоресурсів
  • Андрій Мизовець, Голова Асоціації «Газові трейдери України»
  • Денис Сенектутов, Голова Асоціації газового ринку України

Добове балансування на ринку газу в Україні функціонує понад два роки, і більше року його здійснює ТОВ «Оператор ГТС України». Учасники обговорили досвід гравців на ринку у частині балансуючих дій, подібні процеси у країнах Європи, перенесення європейського досвіду в Україну, проблеми, з якими стикається український ринок та шляхи їх вирішення.

Всі спікери підтримали анбандлінг «Нафтогазу» та виділення оператора ГТС у окрему структуру, серед функцій якої, зокрема, і балансування ринку. Разом з тим, деякі учасники застерігають, що новостворений оператор повинен бути однаково нейтральним до усіх учасників ринку.

«Чому система балансування в Україні працює не зовсім правильно з моєї точки зору? Це питання ліквідності ринку газу. У нас в Чехії я можу зовсім не прогнозувати, а весь свій небаланс закривати за рахунок балансуючого газу. Тому що воно коштує близько 2% добавленої вартості до ціни газу. В той же час в Україні це покарання становить 20%, а в деяких випадках і набагато більше….Я чесно кажучи, не розумію звідки в Україні це взялося, що неточність прогнозів впливає на розбаланс, з моєї точки зору це принципово неправильно», - зазначив у своєму виступі Станіслав Казда.

Директор Tumbleweed Partners Майкл Гройсман у своєму виступі детально розповів про функціонування балансування на європейських ринках. «В Україні є питання ціни. Яку ціну можна вважати ринковою в українських умовах? Це питання тісно пов’язане з питанням балансування. Ціна може бути внутрішньою на основі попиту та пропозиції або розрахована на основі сусідніх хабів. На мою думку, краще, звичайно, внутрішня ціна. Проте, потрібно враховувати також ліквідність», - сказав Гройсман.

Член НКРЕКП Ольга Бабій зазначила, що Регулятор протягом останніх двох місяців активно спостерігає та вивчає проблеми балансування на ринку природного газу та напрацьовує модель розвитку, яка була б найбільш оптимальною для України.

Голова асоціації «Газові трейдери України» Андрій Мизовець наголосив, що всі проблеми балансування у кінцевому підсумку лягають саме на плечі споживача. «Починаючи з 19 січня 2021р послуги балансування на ринку газу в Україні, де факто, надає «Нафтогаз»….Кожен з учасників ринку має враховувати маржу «Нафтогазу», яка складає від 1 800 до 2 000 грн…Навіть при 3% толерансу», - розповів Мизовець. Також Мизовець звернув увагу, що маржинальні ціни Оператора ГТС сильно відрізняються від ринкових цін на газ в Україні.

Артем Компан, голова Асоціації постачальників енергоресурсів, припустив, що одним з варіантом вирішення існуючих проблем, може стати виділення ролі оператора балансування у окрему, незалежну компанію. На погляд Асоціації, головна роль оператора – сповістити учасників ринку про виникнення небалансів і надати можливість балансувати свій портфель. «Балансування повинно бути крайньою мірою і працювати в тому випадку, коли я, як постачальник, не знайшов ресурсу на ринку, тоді я звернувся до Оператора і в нього завжди є ресурс для балансування. Але купувати балансування удвічі дорожче того, що купує Оператор як позитивний небаланс, суперечить логіці та здоровому глузду», - зазначив Компан.

«Основне питання в тому, що не забезпечена прозорість самого процесу балансування, тобто у замовників послуг немає жодної інформації щодо того чи балансувалася система. Чи дійсно Оператор ГТС поніс витрати для балансування?» - зауважив Голова Асоціації газового ринку України Денис Сенектутов.

Сенектутов висунув гіпотезу, що система часто на балансується, оскільки у цьому немає потреби, а відповідні витрати переносяться на замовників послуг балансування. На основі відкритих даних, які публікує ОГТСУ, можна побачити, що система самобалансується газом самих замовників.

Учасники дискусії закликали НКРЕКП та ОГТСУ до дискусії для спільного вирішення проблемних питань балансування на ринку природного газу в Україні.

10:42 / 22 квітня 2021

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події