RAB-тариф не призведе до суттєвого збільшення вартості е/е дня населення - експерти

Перехід на стимулююче тарифне регулювання (RAB-тариф) для операторів систем розподілу не приведе до суттєвого збільшення кінцевого тарифу на електроенергію, оскільки вартість розподілу електроенергії складає всього 15-20% в загальній структурі тарифу. Разом з тим, НКРЕКП повинна застосувати коригуючі коефіцієнти для того, щоб навіть цей мінімальний ріст зробити максимально м’яким для населення. Про це 26 травня заявили експерти в рамках круглого столу Європейської бізнес асоціації, який присвячений переходу на стимулююче регулювання.

Експерти, що були присутні за засіданні відзначили, що зміна тарифоутворення - необхідна для збільшення інвестування в оновлення та модернізацію електромереж для того, щоб електроенергія була у споживачів завжди та належної якості. Перехід на нову модель повинен бути максимально комфортним для населення.

«В деяких областях є ризики того, що тарифи можуть зрости більше, ніж на 15%. І для тих областей нам треба використовувати методологію коригуючих коефіцієнтів. А не просто вбивати єдиним підходом всі перспективи інвестицій в усі мережі країни», - зазначила народний депутат Людмила Буймістер, голова підкомітету з питань розвитку конкуренції та рівних умов для бізнесу Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку.

Олена Джафарова, виконавчий директор компанії VS Energy також наголосила, що при в провадженні стимулюючого тарифоутворення потрібно забезпечити виконання цільових показників покращення послуг електропостачання: «Якщо ми хочемо впровадити методику і досягнути цільових показників якості, мають бути використані згладжуючі коефіцієнти для кінцевого тарифу для населення».

Володимир Власюк, директор ДП «Укрпромзовнішекспертиза» зазначив, що в 2018р українці витратили на електроенергію всього 1% від загальних витрат року, а недоінвестованість електромереж за останні 15 років складає $40 млрд.

«Ми повинні розуміти що у нас дуже низькі тарифи на передачу та розподіл електроенергії. Вони нижчі, ніж в країнах східної Європи в 3 рази. Недоінвестиованість в електромережі за останні 15 років складає $40млрд», - підкреслив експерт.

Нагадаємо, експерти критикували впровадження стимулюючого тарифоутворення, умови якого не відповідають кращим європейським практикам.

11:14 / 27 травня 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події