Проект «Енергоміст:Україна-ЄС» не відповідає інтересам України в частині синхронізації з ENTSO-E – «Укренерго»

НЕК «Укренерго» заявляє, що реалізація проекту «Енергетичний міст: Україна – ЄС» не відповідає інтересам України в частині синхронізації енергосистеми України в об’єднання операторів енергосистем країн континентальної Європи (the European Network of Transmission System Operators for Electricity, ENTSO-E).

Про це 13 серпня під час прес-брифінгу повідомив керівник «Укренерго» Всеволод Ковальчук.

«Зазначений проект з нашої точки зору, як оператора системи, станом на сьогодні, не відповідає інтересам державі України в частині синхронізації енергосистеми України з об’єднаною континентальною мережею Європи», - заявив він.

За його словами, після повної синхронізації ОЕС України в ENTSO-E, НАЕК «Енергоатом» матиме можливість самостійно укласти довгостроковий контракт з продажі електроенергії, в разі наявності покупців.

«Цей конкурс незважаючи на те, що він мав численні критичні зауваження, саме технічні з нашого боку…був оголошений. В цьому конкурсі було визначено, що після підписання контракту, умовою набуття цього конкурсу є виконання повного переліку наших зауважень. Це мають погодити всі країни, в тому числі Польща» - заявив Ковальчук.

За даними «Укренерго» досі залишається невирішеним питання динамічної стійкості Хмельницької АЕС, живлення власних проблем та відсутність досліджень з європейською стороною.

«Фактично, цей контракт може набути чинності лише до того моменту, коли ми будемо готові до повної синхронізації. Питання в чому сенс проекту, який інвестує гроші в розділену енергосистему, і ці гроші чималі. Ми вважаємо, що на сьогодні, технічно нереалістично поки немає дослідження. Але незважаючи на це, конкурс відбувався. Він отримав одну єдину пропозицію. І напевно співпадіння, але виграли ті, хто були ініціатором державного партнерства», - додав Ковальчук.

Крім цього, за словами Ковальчука, найближчим часом може відбутися підписання контракту.

«Ми бачимо ризики для ОЕС України, ми бачимо ризики для процесу синхронізації. Ми бачимо, що повна синхронізація і проект вставки постійного струму несуть більші перспективи для енергосистеми України, для ринку України, і навіть для «Енергоатому», - уточнив Ковальчук.

Як повідомляв ExPro, «Укренерго» в середині липня заявило, що економічна доцільність від реалізації проекту «Енергетичний міст – ЄС» значно менша, ніж від проекту з будівництва вставки постійного струму (ВПС) між ОЕС України та островом Бурштинської ТЕС.

10 липня Міністерство енергетики та вугільної промисловості прийняло до розгляду заявку компанії Ukraine Power Bridge Company Limited, яка представляє інтереси консорціуму польської Polenergia, американської Westinghouse та французької EdF, для участі у конкурсі з вибору приватного партнера для ДП «НАЕК «Енергоатом» у проекті «Енергетичний міст «Україна-ЄС».


Всі новини можна також читати на нашій Facebook сторінці: https://www.facebook.com/EXPROElectricity


Довідка ExPro, проект «Енергоміст «Україна-ЄС» передбачає відключення від енергосистеми України енергоблоку №2 Хмельницької АЕС потужністю 1000 МВт та переорієнтування його роботи на експорт електроенергії у Польщу (підстанція «Жешув») та Угорщину (підстанція «Альбертірша»). Вилучену з енергосистеми потужність планується компенсувати за рахунок збільшення на 5-10% потужності на інших атомних енергоблоках України за рахунок впровадження технологій рядку компаній, включаючи американську інжинірингову компанію Westinghouse.

Проект «Енергоміст: Україна-ЄС» передбачає розширення пропускної спроможності острова «Бурштинської ТЕС» (включення до нього енергоблоку №2 ХАЕС, підстанції 750/330 кВ «Західноукраїнська» та міждержавної лінії 750 кВ «ХАЕС – підстанція «Жешув» (Польща). Загальна вартість реалізації проекту становить €243,5 млн. Для участі в проекті польська компанія Polenergia International S.àr.l. разом з Westinghouse Electric Sweden AB та EDF Trading Limited (Великобританія) утворили консорціум, який може стати партнером «Енергоатому».

Вставка постійного струму — об’єкт, призначений для перетворення змінного струму у постійний та навпаки. Здебільшого їх використовують для передачі електроенергії між несинхронізованими енергосистемами змінного струму.

В Україні наразі синхронно з енергосистемою континентальної Європи (системні оператори якої об’єднані в ENTSO-E) працює лише невелика частина енергосистеми — острів Бурштинської ТЕС (4% виробництва та споживання). Він синхронізований з ENTSO-E, і водночас фізично від’єднаний від основної частини Об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України (96% виробництва та споживання). Експорт та імпорт з ЄС до основної частини ОЕС України наразі неможливий.

11:11 / 14 серпня 2019

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події