ОГТСУ працює над збільшенням імпортних потужностей газу до України до 125 млн куб м на добу

ТОВ «Оператор ГТС України» (ОГТСУ) активно працює у напрямку розширення потужностей для збільшення можливостей здійснення поставок природного газу до України з різних напрямків та джерел. Загалом, ОГТСУ розраховує у середньостроковій перспективі збільшити діючі імпортні потужності до 125 млн куб м на добу. Про це під час Odesa Offshore Conference повідомив начальник управління роботи з замовниками послуг ОГТСУ Андрій Прокоф’єв.

Найбільша перспектива зростання потужностей можлива зі словацького напрямку – до 80 млн куб м на добу гарантованих потужностей. Цей напрямок дозволить сильніше поєднати українську та європейські ГТС.

Також компанія опрацьовує можливість створення гарантованих потужностей з угорського напрямку - до 20 млн куб м на добу. Це відкриє Україні доступ до LNG терміналу у Хорватії.

Аналогічний доступ до LNG терміналів у Польщі Україна зможе отримати при створенні гарантованих потужностей на польському кордоні - до 10 млн куб м на добу.

Крім того, ОГТСУ розглядає можливість створення гарантованих потужностей в обсязі 5 млн куб м на добу у точці «Теково» (Румунія). «Проте, трейдери сьогодні мало зацікавлені у імпорті з цього напрямку, більше є інтерес до експорту. Але при збільшенні видобутку газу в Румунії цей напрямок може бути перспективним», - зазначив Прокоф’єв.

Оператор ГТС також планує розвивати трансбалканський напрямок для потенційного імпорту газу (+10 млн куб м на добу). За словами Прокоф’єва, Молдова уже планує знизити тариф удвічі, що зробить поставки більш привабливими. «Ми проводили спільну роботу щодо можливості впровадження послуги, аналогічної short-haul оператором молдовської ГТС. Даний маршрут є перспективний з точки зору отримання газу з LNG терміналів Туреччини та Греції», - додав Прокоф’єв.

14:39 / 24 вересня 2021

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події