Огляд українського ринку газу за 27 – 31 липня

Останній тиждень липня, як і весь місяць, позначився низькою активністю торгівлі природним газом на українському ринку.Це пояснюється традиційним затишшям на ринку протягом липня, а також тим, що багато учасників ринку уже продали ресурс поточного та наступного місяця. Також імпортери закачують більшу частину ресурсу до ПСГ. Крім того низькі ціни негативних небалансів Оператора ГТС дозволяють замовникам послуг транспортування відбирати газ у Оператора, оплачуючи його вкінці місяця за цінами, нижчими від ринкових.

Торгівля ресурсом липня в останній тиждень місяця була на мінімальному рівні, а у другій половині тижня вже укладалися лише окремі угоди. На початку тижня липневий ресурс торгувався по 3 190 – 3 330 грн/тис куб м, протягом тижня ціни залишалися відносно стабільними у зв’язку з низькою активністю торгів.

Ціни на ресурс серпня на початку тижня коливалися у діапазоні 3 190 – 3 330 грн/тис куб м, а наприкінці у діапазоні 3 200 – 3 350 грн/тис куб м, таким чином вони зросли приблизно на 20 грн. Стабільність цін на серпневий ресурс пояснюється стабільним попитом на нього у зв’язку з періодом закупівель зі сторони споживачів. Разом з тим частина компаній (як видобувних, так і трейдерів) зазначили ExPro, що уже продали весь ресурс серпня. Зокрема, представник однієї з видобувних компаній розповів, що вони вже продали весь ресурс серпня: трейдерам по 3 250 грн/тис куб м, на кінцевих споживачів – по 3 350 – 3 400 грн/тис куб м.

Торгівля газом в ПСГ проходила досить активно, також зустрічалися окремі пропозиції з обміну ресурсу серпня на газ у ПСГ. На початку тижня ціни на газ у ПСГ коливалися у діапазоні 3 200 – 3 350 грн/тис куб м, у першій половині тижня газу у ПСГ подешевшав на 50 грн – до 3 150 – 3 300 грн/тис куб м, проте до кінця тижня ціни на газ у сховищах знову зросли до 3 200 – 3 350 грн/тис куб м, що відповідає показникам на початку тижня.

З наближенням кінця липня зросла активність торгівлі ресурсом вересня, який на початку тижня торгувався по 3 300 – 3 420 грн/тис куб м. Зі зростання попиту ціни на вересневий ресурс також поступово зростали – до 3 400 – 3 500 грн/тис куб м наприкінці тижня, на 100 грн більше, ніж у понеділок (27 липня).

 

В останні дні липня учасники ринку активно обговорювали плани НКРЕКП зменшити обсяг допустимих небалансів з 10% до 3%, а також розширити відхилення маржинальних цін, які застосовують при оплаті небалансів, з 10% до 20%. Регулятор вирішив внести відповідні зміни до Кодексу ГТС після заяв Оператора ГТС щодо про те, що сьогодні замовники послуг транспортування навмисно створюють негативні небаланси для отримання газу від ОГТСУ нижче ринкових цін.

Більшість опитаних трейдерів негативно відреагували на дану новину, оскільки це збільшить обсяги небалансів, за які прийдеться сплачувати замовникам послуг транспортування. «Все, що потрібно – припинити демпінг «Нафтогазу» в закупівлях Оператора ГТС. Тоді не буде величезних обсягів небалансів, тоді не виникатиме потреба у такому обмеженні обсягів допустимих небалансів», – зазначив один з учасників ринку. Інший трейдер також додав, що потрібно прив’язати базову ціну газу Оператора до реальної ринкової ціни в день балансування.

Також учасники ринку зазначають, що для такого щоденного балансування необхідна працююча біржа або балансуюча платформа, яка була б ліквідною та контролювалася окремим Регулятором фінансового ринку. «Як проміжний етап розвитку ринку можна використовувати балансуючу платформу, але для кінцевого етапу нам необхідна ліквідна біржа», – розповів трейдер.

Позицію Асоціації Газових трейдерів України у інтерв’ю ExPro висловив президент асоціації Андрій Мизовець.

 

Активність торгівлі природним газом на ТБ «Українська енергетична біржа» дещо знизилася, зокрема у кількості оголошених торгів. Разом з тим, минулого тижня більше компаній змогло реалізувати газ на власних аукціонах.

Протягом тижня 10 компаній пропонували до продажу ресурс липня, серпня, вересня та газ в ПСГ, також 5 компанії проводили торги з купівлі природного газу, проте тільки ДП «Укрспирт» придбало газ.

ДП «Укрспирт» придбало 1,83 млн куб м ресурсу серпня за середньозваженою ціною 3 096 грн/тис куб м (з ПДВ) на умовах подекадної оплати.

Серед продавців найбільше газу на власних аукціонах продало ТОВ «ГПК «Нафтогаз Трейдинг», яке минулого тижня реалізувало 3 млн куб м ресурсу серпня за цінами 3 234 – 3 264 грн/тис куб м та 1,6 млн куб м газу в ПСГ з передачею у серпні по 3 300 – 3 384 грн/тис куб м.

Компанія також продала 1,55 млн куб м вересневого ресурсу за цінами 3 414 – 3 474 грн/тис куб м. Таким чином, «Нафтогаз Трейдинг» минулого тижня продала 6,15 млн куб м газу на біржі на загальну суму 20,5 млн грн (з ПДВ), на 36% менше, ніж попереднього тижня (32 млн грн).

ТОВ «Газ-Оіл Гарант» також продало 200 тис куб м вересневого ресурсу за ціною 3 450 грн/тис куб м на загальну суму 690 тис грн (з ПДВ).

ТОВ «Трансгазпостач» у вівторок реалізувало 50 тис куб м ресурсу серпня за ціною 3 250 грн/тис куб м (з ПДВ). Цей продаж став першим продажем газу компанією на біржі. «Трансгазпостач» зареєстрована у 2018р у Києві. Керівник – Роман Фірсов, кінцевий бенефіціар – Ганна Фірсова. У червні-липні 2020р компанія імпортувала 37 млн куб м природного газу зі Словаччини, продавцем виступила Energy Strategy.

«За мірками європейських країн торгувати на біржі статусно. Сподіваємося, що українські споживачі будуть частіше звертатися до нас, як на біржі, так і напряму, побачивши що ми продаємо газ на біржі. Зараз ми продаємо виключно імпортований газ, але у майбутньому, звичайно, розглядаємо можливість його купівлі і на внутрішньому ринку» - зазначив представник «Трансгазпостач» у коментарі ExPro.

Свої перші торги природним газом на біржі провело ТОВ «Центральна газопостачальна компанія» (ЦГК), яке планувало придбати 1 млн куб м ресурсу серпня за стартовою ціною 3 100 грн/тис куб м. Торги не відбулися. ЦГК зареєстрована у 2013р у Черкасах. Керівник – Сергій Слюсаренко, кінцевий бенефіціар – Наталія Деркач. За даними ExPro, з початку 2020р компанія імпортувала близько 13 млн куб м газу зі Словаччини та Угорщини, основні продавці – Energy Strategy та Basis Trade.

Також на ТБ «Столиця» ТОВ «Західгазінвест» пропонувало до продажу 220 тис куб м ресурсу серпня, знизивши стартову ціну з 3 300 до 3 250 грн/тис куб м (з ПДВ). За повідомленням біржі, у четвер «Західгазінвест» реалізувало 220 тис куб м ресурсу серпня по 3 260 грн/тис куб м.

 

ТОВ «Благогаз збут» поставить 25 млн куб м газу АТ «Українській залізниці» до 30 квітня 2021р на суму 103 млн грн (з ПДВ) за ціною 4 140 грн/тис куб м (з ПДВ). В аукціоні також брали участь ТОВ «ГК «Інвестсервіс», ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» та ТОВ «Тех Пром Газ».

 

Детальніше про те, що відбувається на українському ринку газу читайте в наших виданнях ExPro Gas&Oil Daily та ExPro Gas&Oil Weekly.

10:21 / 3 серпня 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події