Імпорт електроенергії не вирішує проблеми балансування енергосистеми – «Укренерго»

Імпорт електричної енергії не дозволяє вирішити проблему балансування енергосистеми України, адже імпортні поставки можуть призводити до зменшення резервів теплової генерації, також імпорт в години профіциту (падіння споживання) погіршує надійність роботи енергосистеми. Таку думку 21 листопада під час обговорення проекту Звіту з оцінки відповідності (достатності) генеруючих потужностей висловив начальник відділу науково-проектного центру НЕК «Укренерго» Борис Костюковський.

«Будь-який імпорт – це заміщення нашої генерації. Очевидно, що заміщення теплової генерації, а це єдиний ресурс, окрім гідроенергетики, для балансування енергосистеми, тобто, витісняючи теплову генерацію, ми витісняємо ті балансові можливості, яких у нас і так не вистачає», - сказав він, додавши, що рівний графік імпорту витісняє атомну генерацію.

Також Костюковський зазначив, що імпорт відбувається в ті години доби, коли спостерігається профіцит потужності в енергосистемах суміжних країн, тобто в середині дня та вночі, коли в Україні й так достатньо своїх потужностей, а не в період ранкового та вечірнього максимумів, коли має місце їх дефіцит.

«На сьогодні, імпорт стараються забезпечити тоді, коли в суміжних енергосистемах виникає профіцит потужності. А коли це виникає? Це, як правило нічний та денний провал, а також сезонне зниження споживання в тих країнах, звідки ми можемо отримувати цей імпорт… Імпорт в нічний період і в денний провал навантаження – це ще більше погіршує ситуацію з можливістю забезпечення балансової та операційної надійності енергосистеми», - сказав представник «Укренерго».

Костюковський, з огляду на вище зазначене, підсумував, що покладатися на імпортні поставки електроенергії в питанні покриття дефіцитів під час зимових максимумів споживання не можна.

«Розраховувати на імпорт в зимовий період, з нашої точки зору, немає змісту. Будувати на цьому стратегію, мабуть, не можна з точки зору енергетичної безпеки країни. Тим паче, що імпорт може бути, а може його й не бути. Тому ми повинні мати власні потужності для проходження зимових максимумів незалежно від можливості імпорту електроенергії», - сказав він.

Як повідомляв ExPro, імпортні поставки електроенергії з початку роботи нового ринку, протягом липня-жовтня 2019р досягли 1,538 млрд кВт-год. Найбільшими постачальниками електроенергії в Україну виступили Білорусь (644,9 млн кВт-год або 42%) та Словаччина (573,9 млн кВт-год, 37%). Доля поставок з Угорщини становила 13% (191,4 млн кВт-год), а Росії – 8% або 127,9 млн кВт-год. Імпортні поставки росли кожен місяць, досягши максимуму у жовтні (601 млн кВт-год).

12:30 / 22 листопада 2019

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події