Газ в Європі рекордно здорожчав – до €29,3/MWh

Ф’ючерсні ціни на природний газ (Front Month, ресурс липня) на найбільшому європейському хабі TTF на початку тижня різко зросли на 5% - до рекордних €29,3/MWh, найвищого значення як мінімум за 6 років (у березні 2018р ціни впродовж дня перевищували це значення, проте ціна на кінець дня виявилася нижчою). Про це свідчать дані торгів.

При перерахунку у $ вартість газу у Європі на ранок 14 червня становила $376/тис куб м (без ПДВ). У гривні ціна газу становить понад 12 500 грн/тис куб м (з ПДВ).

У порівнянні з аналогічним періодом рік назад, газ подорожчав майже у 6 разів – з €4,9/MWh до €29,3/MWh.

Значний ріст цін пояснюється рядом причин, основні з яких – скорочення поставок природного газу у зв’язку із відключеннями трубопроводів для планових обстежень. Зокрема, поставки через «Північний потік» з 13 по 25 червня скоротяться приблизно на 155 млн куб м на день. Загалом, у Європу буде поставлено на 2 млрд куб м менше газу. Крім того, поставки російського газу через Ямал також знижені.

Трейдери звертають увагу на те, що ТОВ «Оператор ГТС України» запропонував на аукціон 15 червня традиційні 15 млн куб м гарантованих потужностей у точці «Суджа» для транзиту російського газу через Україну. Натомість, учасники ринку очікували збільшення обсягів. Також більшість трейдерів чекає, як поведе себе «Газпром» на аукціоні з переривчастими потужностями, у разі якщо компанія придбає усі гарантовані потужності. Якщо «Газпром» не придбає додаткові потужності на липень, поставки газу до Європи будуть меншими, що може призвести до ще більшого росту цін.

Серед інших факторів, що впливають на ріст цін на природний газ – високі ціни на нафту, вуглецеву емісію та вугілля. Крім того, вихідний день у Китаї сприяє тому, що активність торгівлі у регіоні низька, що також впливає на ціни.

Варто зазначити, що український ринок уже з ранку відреагував на ріст цін у Європі – газ в Україні також дорожчає. Разом з тим, темпи росту цін в Україні нижче, ніж у Європі. Враховуючи це, різниця між ціною на газ в Україні та Європі збільшується – газ на внутрішньому ринку торгується дешевше майже на 1 000 грн/тис куб м або на €2,5/MWh.

11:33 / 14 червня 2021

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події