Енергоатом та канадський постачальник уранового концентрату Cameco Corporation підписали меморандум

НАЕК «Енергоатом» та постачальник уранового концентрату Cameco Corporation (Канада) підписали меморандум про взаєморозуміння в ядерно-енергетичній сфері. Про це повідомляє прес-центр «Енергоатома».

Договір був підписаний в канадському офісі Cameco 21 серпня.

Документом передбачається вивчення можливостей співробітництва між НАЕК «Енергоатом» як оператором всіх діючих АЕС України та компанії, яка має намір розвивати різні напрямки діяльності в ядерно-паливному секторі, із корпорацією Cameco, яка є виробником та має технології виробництва ураново-оксидного концентрату, гексафториду урану та ядерного палива. Згідно із Меморандумом сторони розглянуть можливості розвитку співробітництва з постачання та виробництва за технологіями Cameco уранової продукції і ядерного палива.

Як повідомляв ExPro, Україна в січні-червні 2019р імпортувала ядерного палива на загальну суму $98,4 млн. За даними Держстату, в січні-червні 2019р. Україна закупила в російської компанії «ТВЕЛ» ядерного палива на суму $47,1 млн, а в Westinghouse (Швеція) – на $51,2 млн. Таким чином, в грошовому еквіваленті 47,9% було закуплено в російського виробника, а 53% у Westinghouse.

«Енергоатом» - єдина в світі компанія, якій вдалося реалізувати проект з диверсифікації ядерного палива для реакторів радянського зразка типу ВВЕР-1000. На сьогодні, ядерне паливо виробництва Westinghouse експлуатується на енергоблоках №2, №3 ЮУАЕС та №1, №3, №4,№5 Запорізької АЕС.

Довідка від Енергоатома. Cameco (Canadian Mining and Energy Corporation) - канадська гірничорудна компанія, діяльність якої охоплює весь цикл виробництва ядерного палива: видобуток уранової руди, виробництво U3O8 (закис-окис урану), переробка (очищення) в UO3 (триокис урану), конверсія в UF6 (гексафторид урану для легководних реакторів) і UO2 (діоксид урану для реакторів CANDU), збагачення та виробництво тепловиділяючих збірок (ТВЗ). Штаб-квартира Cameco розташована у місті Саскатун Канада.

Cameco входить в трійку найбільших виробників урану в світі. За даними 2018 року, на компанію припадає близько 18% світового видобутку і 9% світових поставок урану. Сумарно виробничі потужності з видобутку урану в Канаді і Казахстані складають понад 53 млн фунтів (близько 24 млн тонн) U3O8 щорічно. Достовірні уранові запаси родовищ, які належать Cameco, складають близько 467 млн фунтів (близько 211,5 млн тонн) U3O8.

У 2018р обсяг видобутку уранового концентрату Cameco склав 9,2 млн фунтів (близько 4,2 млн тонн). Виробничі потужності Cameco з конверсії зосереджені на заводі у місті Порт-Хоуп і складають близько 20% світових потужностей. Cameco належать 24% акцій збагачувального підприємства Global Laser Enrichment (GLE) у США.

Виробництвом паливних зборок і реакторних компонентів для реакторів CANDU займається дочірнє підприємство Cameco Fuel Manufacturing Inc., яке є основним постачальником ТВС для канадських реакторів CANDU. Крім цього, Cameco належить німецький концерн NUKEM GmbH, який є найбільшим в світі трейдером урану і уранових продуктів. Покупцями урану і паливних послуг Cameco є компанії-оператори АЕС в Бельгії, Канаді, Китаї, Фінляндії, Франції, Німеччини, Індії, Японії, Південній Кореї, Іспанії, Швеції, Тайвані і США.

14:18 / 22 серпня 2019

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події