Експерти МАГАТЕ з питань безпеки повинні їхати на Запорізьку АЕС – гендиректор Агентства

Місія МАГАТЕ на захоплену росіяни Запорізьку АЕС, що входить в структуру «НАЕК «Енергоатом», є обовʼязковою - заявляє Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.  Агентство зараз активно працює над узгодженням та організацією місії.

Таке звернення зробив Гроссі перед правлінням МАГАТЕ. 

За словами генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, український уряд звернувся на найвищому рівні звернувся до Агентства з проханням щодо формування відповідної місії на захоплену атомну станцію.

«Ця місія не є питанням бажання чи бажання, це зобов’язання на стороні України та на стороні МАГАТЕ. МАГАТЕ піде на Запорізьку АЕС за юридично обов’язковою угодою про гарантії, яку Україна має з МАГАТЕ», - вказав Гроссі правлінню МАГАТЕ.

Як вказують в МАГАТЕ, подібні місії призводили до відчутних результатів, було відновлено передачу інформації на Чорнобильській АЕС.

Як повідомлялося в ExPro, в «Енергоатомі» до можливого візиту експертів МАГАТЕ відносяться негативно, через можливі безпекові ризики. Також, в «Енергоатомі» вказали, що російські окупанти готуються до візиту генерального директора МАГАТЕ Рафаелля Гроссі на захоплену Запорізьку АЕС для «легітимізації» окупації.

До цього, Міністерство закордонних справ закликало Генерального директора МАГАТЕ подвоїти зусилля з метою віднайдення шляхів якомога швидшого звільнення ЗАЕС від російських загарбників, повернення її під повний контроль України, відновлення безпеки станції, а також вироблення дієвих модальностей направлення на ЗАЕС місії міжнародних експертів під егідою МАГАТЕ або ООН.

16:53 / 9 червня 2022

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події