Діюча методика НКРЕКП по формуванню ціни на ядерне паливо принесла «Енергоатому» близько 1,5 млрд грн збитків

Затверджена попереднім складом НКРЕКП та діюча на сьогодні методика визначення ціни на ядерне паливо та урановий оксидний концентрат в структурі тарифу на електроенергію, вироблена на АЕС, принесла для НАЕК «Енергоатом» в 2018р близько 1,5 млрд грн збитків та позбавила компанії можливості укладати прямі контракти з українським виробником уранового концентрату – «Східним гірничо-збагачувальним комбінатом». Про це 16 серпня повідомив президент компанії «Енергоатому» Юрій Недашковський.

«У «Енергоатома» зараз є складнощі: справа в тому, що НКРЕКП в минулому році затвердила методику формування ціни на ядерне паливо і заклала туди підходи, які не відповідають світовим підходам для формування цін на ядерне паливо. Вона не заклала туди так звану «ескалаційну складову». Відсутність ескалаційної складової створює ризики для підприємства, якщо будуть якісь ринкові коливання. Ця складова страхує як продавця, так і покупця. Наявність цієї складової передбачає, що частина ціни формується по ринковим показникам (довгостроковим та спотовим контрактам), а інші частина формується з урахування, наприклад, коефіцієнту ВВП (дефлятора ВВП) таких економік як США та країни ЄС. Якщо ВВП зростає на 0,5-1,5%, тоді ціна на уран індексується на це значення в сторону збільшення», - пояснив недоліки діючої методики президент компанії.

Недашковський також додав, що методика враховує тільки ринкову вартість уранового концентрату, що в умовах сьогоднішніх низьких цін на світовому ринку призводить до визначення ціни для «Енергоатому» на досить низькому рівні.

«З формули ціни випала ескалаційна складова, навіть уран, який зі знижками постачає Росія, не вписується в цю методику. Але найбільша проблема в наступному: на цей рік ціна урану «Східного ГЗК» (єдине в Україні підприємство по видобутку та збагаченню урановмісної сировини – ред.) була затверджена на рівні $112/кг, але згідно методики виходило всього $71/кг. І ця різниця ($112/кг мінус $71/кг, помножити на 1300 т та помножити на курс) – це те, чого не вистачало «Енергоатому». В минулому році ми законтрактували обсяги урану раніше, ніж ця методика вступила в силу, ми не могли порушувати діючі контракти, саме тому, ми були вимушені в цьому році отримати дефіцит у розмірі майже 1,4-1,5 млрд грн через політику попереднього складу регулятора», - зазначив голова «Енергоатому».

У зв’язку з тим, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості затвердило на 2018р для «Східного ГЗК» ціну на урановий концентрат у розмірі $112/кг, а методика дозволяє «Енергоатому» купувати концентрат за ціною лише до $71/кг, «Енергоатом» не може купувати по прямому контракту урановий концентрат українського виробництва.

«Вона (методика ціноутворення на ядерне паливо та урановий концентрат – ред.) призвела до неможливості закупівлі урану по прямому контракту у «Східного ГЗК», - сказав президент компанії, додавши, що спеціалісти «Енергоатому» не одноразово писали свої зауваження до регулятора, але він не взяв їх до уваги.

За словам Недашковського, на сьогодні «Східний ГЗК» продає урановий концентрат по ціні, затвердженій Міненерговугілля, до російського виробника ядерного палива, компанії «ТВЕЛ». «Енергоатом» оплачує цю вартість, купуючи вже готове паливо російського виробництва. Для того, щоб на наступний рік забезпечити поставку 1200 т уранового концентрату, який необхідний для виробництва ядерного палива на потужностях «ТВЕЛ», «Енергоатом» оголосив відповідний конкурс.

«Закладені в діючу методику індикатори говорять, що ціна на уран має бути біля $75/кг. «Енергоатом» оголосив конкурс на закупівлю 1200 т уранового концентрату для виробництва палива в РФ. В тому числі ми запросили «Східний ГЗК», він вже надав свою пропозицію, яка вписується в цю пропозицію… Я думаю, що на цей конкурс прийде біля 15 світових лідерів, буде дуже сильний ажіотаж та гра на пониження. Я не впевнений, що «Східний ГЗК» зможе виграти у такій ситуації, але таку ситуацію створив регулятор», - повідомив Недашковський, додавши, що «Енергоатом» має знайти постачальника уранового концентрату на 2019р до грудня цього року.

12:42 / 17 серпня 2018

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події