Балтійські країни не будуть використовувати резервні потужності з росії для балансування

Оператори системи передачі країн Балтії (Litgrid у Литві, Augstprieguma tikls у Латвії та Elering в Естонії) планують не використовувати резервні потужності з росії для балансування власної енергосистеми. Для управління балансом оператори балтійської системи відтепер використовуватимуть лише резервні потужності, розташовані в країнах Європейського Союзу – Польщі та скандинавських країн.

Про це повідомляють в усіх трьох системних операторах.

«Балансуючи систему, тобто забезпечуючи баланс між виробництвом і споживанням електроенергії, оператори мають намір використовувати лише резервні потужності країн Балтії, Північних країн та Польщі. Заходи, запроваджені трьома операторами, зменшать залежність Балтії від резервів високошвидкісного управління, які були забезпечені в Росії, таким чином відмовившись від технічного балансування російської системи потоків електроенергії», - повідомляють в Litgrid.

Як вказали в естонському системного операторі, якщо балтійські країни не використають російські резерви для збалансування системи, не потрібно буде платити за них гроші країні-агресору. Р

Раніше, послуги з балансування для країн Балтії надавала компанія-посередник Inter RAO Lietuva, яка вже з 22 травня не може продавати електроенергію на біржі Nord Pool.

«Враховуючи зростаючі труднощі розрахунків з банками для мереж «Інтер РАО», а також призупинення співпраці з «Інтер РАО» компанією Nord Pool через фінансові ризики, оператори ОС Балтії погодилися припинити закупівлю балансової електроенергії у «Інтер РАО» з 1 червня, щоб виключити необхідність здійснення платежів російській компанії», — пояснює Гатіс Джунхан, член правління AST, латвійського оператора системи передачі.

Зокрема, в Augstprieguma tikls вказують, що балтійська енергосистема продовжить працювати синхронно з російською об’єднаною енергосистемою до синхронізації енергосистеми Балтії з енергосистемою континентальної Європи в 2025 році.

Як повідомлялося в ExPro, балтійські країни припинили купувати електроенергію з росії з 22 травня, адже біржа Nord Pool призупинила співпрацю з російською Інтер РАО через фінансові ризики.

12:02 / 2 червня 2022

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події