Україні до 2023р необхідно мати 1500 МВт energy storage - Ковальчук

За прогнозами НЕК «Укренерго» у 2021-2023рр українській енергосистемі потрібні накопичувачі загальною потужністю до 1500 МВт.

Про це заявив голова «Укренерго» Всеволод Ковальчук під час Energy Discussion Platform, яка пройшла 12 грудня.

«Півтора роки тому...ми казали, що нам потрібно 500 МВт встановленої потужності energy storage в енергосистемі України на кінець 2022р - початок 2023р...Півтора роки потому ми кажемо: нам потрібно 1500 МВт. Втричі більше». - заявив Ковальчук.

Зокрема, за прогнозами «Укренерго» мінімум 100 МВт потрібно для автоматичного первинного резерву (1 тип energy storage), 500 МВт для вторинного автоматичного регулювання (2 тип) і теоретично 800 МВт для того, щоб забезпечувати peak shifting, тобто в період максимального виробництва накопичувати і в період максимального попиту видавати електроенергію (3 тип).

«Я абсолютно не виключаю, що в залежності від динаміки тих чи інших подій навколо дискусій, що буде с зеленим тарифом, як буде підтримувати держава далі, що буде з реструктуризацією, наскільки швидко підуть аукціони, але поки тенденція така: ми за півтора роки втричі підняли (показник - ред.)». - зазначив Ковальчук.

Також, він додав, що до 2030 року потреба енергосистеми України може зрости до 2200 МВт.

За словами Ковальчука, перші два типи energy storage це економічно доцільна інвестиція навіть за відсутності державної допомоги, просто виходячи з поточних правил ринку.

«Ці 600 Мвт цих типів є витребуваними і існуючі правила ринку дозволять їх окупити», - додав Ковальчук.

Крім того, за підрахунками «Укренерго», якщо спрямувати 3-3,5 млрд грн, які держава має буде заплатити власникам СЕС та ВЕС за невироблену електроенергію (потенційні обмеження вже наступного року), на розвиток 3 типу energy storage в Україні, то період окупності цих проектів може бути 1 календарний рік.

Як повідомляв Expro, у жовтні 2018р між українською компанією та французькою RTE був підписаний меморандум про співпрацю. До кінця 2019р «Укренерго» та французька RTE планують розробити ТЕО першого в Україні energy storage. На початку лютого 2019р Міністерство економіки та фінансів Франції надало грант у розмірі €560 тис для фінансування проекту першої в Україні системи energy storage. На першому етапі цього проекту має бути підготовлене техніко-економічного обґрунтування та технічні завдання для подальших робіт. На другому етапі має бути визначено можливу вартість будівництва, створено модель майбутньої системи зберігання, а також дорожню карту із переліком всіх необхідних заходів для втілення спільного проекту.

Також повідомлялося, що енергохолдинг ДТЕК планує реалізувати в 2020р пілотний проект системи накопичення електроенергії (energy storage) на Нікопольській або Покровській СЕС.

Energy storage. Перспективи та особливості інтеграції BESS в українській енергосистемі from НЕК Укренерго - NPC Ukrenergo
13:21 / 13 грудня 2019

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події