Міненерговугілля пропонує продовжити до 1 липня 2020р встановлення тарифів для ТЕЦ рішеннями регулятора

Міністерство енергетики та вугільної промисловості подало в комітет Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки правки до закону «Про ринок електроенергії», згідно яких пропонується пролонгувати до 1 липня 2020р встановлення тарифів на відпуск електроенергії для ТЕЦ рішеннями НКРЕКП, оскільки теплоелектроцентралі не встигнуть пройти процедуру отримання держпідтримки, проведення подальшої модернізації для того, щоб бути готовими працювати в умовах вільного ринку. Про це 28 лютого під час Ukraine Energy Forum 2019 повідомила директор Генерального директорату енергетичних ринків міністерства Ольга Буславець.

«Буквально вчора (27 лютого – ред.) перша теплоелектроцентраль, яка знаходиться в управлінні міністерства, - це Калушська ТЕЦ подала документи для отримання підтримки. Нажаль, всі інші поки затримуються, тому можу сказати, що до 1 липня жодна ТЕЦ не буде мати такої підтримки. Вони не встигнуть цього зробити (пройти всю юридичну процедуру для отримання підтримки та проведення модернізації – ред.), тому міністерство подало в комітет ПЕК пропозицію, правки до закону «Про ринок електроенергії» для того, щоб пролонгувати перехідний період для ТЕЦ ще хоча б на один рік», - сказала вона.

За словами Буславець, в найближчий час в Кабінеті міністрів буде зібраний персональний склад комісії, яка має визначати доцільність надання державної підтримки для ТЕЦ, які проведуть технічний аудит власного обладнання та звернуться за такою допомогою.

«На сьогодні всі ТЕЦ завершують перевірку технічного аудиту стану обладнання, що є відправною точкою для подальшої роботи над модернізацією. Дописуються та затверджуються ТЕО для проектів – фактично це два документи для того, щоб подаватися на комісію… Ті, хто претендують на державну підтримку мають самі податися», - додала представник міністерства.

Довідка Expro, проблема встановлення державної регульованої ціни для ТЕЦ виникла у зв’язку з низьким рівнем технологічної готовності ТЕЦ конкурувати у новій моделі ринку (знижувати собівартість генерації електроенергії) та неможливості їх повної зупинки для стабільного забезпечення теплом і гарячим водопостачанням населених пунктів.

Раніше Буславець заявляла про неефективне управління представниками Фонду державного майна централями, які перебувають в їх управлінні. Також вона наголошувала на необхідності проведення модернізації централей для зниження собівартості генерації електроенергії.

На початку січня 2019р НКРЕКП затвердила Методику розрахунку державної регульованої ціни на електричну енергію, що буде вироблятися ТЕЦ в новій моделі ринку. Даною методикою пропонується встановити для електроенергії, яка виробляється ТЕЦ, окрему регульовану ціну, за якою цю енергію буде купувати визначений державною гравець на ринку (ДП «Гарантований покупець»). Документом передбачено, що державна регульована ціна встановлюється на строк реконструкції (модернізації) ТЕЦ та повернення кредитних коштів, але не пізніше ніж до 1 липня 2024р

12:15 / 1 березня 2019

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події