Колегія Держатомрегулювання рекомендує продовжити термін експлуатації енергоблоку №1 ХАЕС до грудня 2028р

Колегія Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) рекомендує інспекції продовжити експлуатацію енергоблоку №1 Хмельницької АЕС у понадпроектний термін, на 10 років - до 13 грудня 2028р. Як повідомляє кореспондент ExPro, відповідне рішення було прийнято на засіданні колегії 18 липня.

«Результати державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблока №1 ВП «Хмельницька АЕС» та інспекційних обстежень підтверджують можливість безпечної довгострокової експлуатації енергоблока №1», - йдеться в пояснювальній записці до прийнятого рішення колегії.

Крім цього, вказано, що енергоблок №1 ХАЕС задовольняє вимоги з безпеки за показниками цільових критеріїв безпеки. Результати інспекційного обстеження встановили, що впровадження заходів «Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС» на енергоблоці №1 виконуються в узгоджених обсягах.

В результаті, колегія визнала обґрунтованою можливість безпечної експлуатації енергоблоку №1 ХАЕС на визначених в проекті рівнях потужності та доручила Департаменту з питань безпеки ядерних установок ДІЯРУ забезпечити внесення змін у ліцензію, що була видана для НАЕК «Енергоатом» на право здійснення діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки «Хмельницька АЕС».

Ці зміни дозволять експлуатувати енергоблок №1 у понадпроектний термін. Однак, колегія рекомендувала видати дозвіл на перший пуск енергоблоку №1 ХАЕС за умови виконання у повному обсязі запланованих заходів щодо продовження терміну експлуатації.

Як повідомляв ExPro, «Енергоатом» завершив проведення громадських слухань на предмет продовження строку експлуатації енергоблоку №1 Хмельницької АЕС та планує на початку серпня 2019р підключити блок до мережі. Проектний строк експлуатації енергоблоку №1 ХАЕС з реакторною установкою типу ВВЕР-1000/В-320 закінчився 13 грудня 2018р.

11:21 / 18 липня 2019

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події