«Енергоатом» визначить доцільність маневрового режиму роботи енергоблоків АЕС з появою ринку допоміжних послуг

ДП «НАЕК «Енергоатом» має всі необхідні технологічні можливості для переведення ряду енергоблоків АЕС з базового в маневровий режим роботи, але визначити доцільність такого переходу компанія зможе лише після запуску в Україні нової моделі ринку електроенергії та її окремого сегменту – ринку допоміжних послуг. Про це повідомив президент «Енергоатому» Юрій Недашковський під час зустрічі зі студентами, яка відбулася нещодавно.

«Технічно це абсолютно можливо, тепер щодо доцільності. Доцільність ми зможемо подивитися, коли в Україні повноцінно запрацює нова модель енергетичного ринку. Згідно закону, вона має запрацювати з 1 липня 2019р, і там серед всіх ринків електроенергії є ще так званий ринок допоміжних послуг. Це регулювання – це ринок допоміжних послуг і ми подивимося, яка ціна складеться на ринку і чи доцільно «Енергоатому» цим займатися», - сказав він.

Недашковський також прокоментував технологічну готовність до роботи в маневровому режимі кожного елементу ядерної установки.

«Паливо Westinghouse з самого початку призначене для маневрових режимів. Для нього не потрібно ніяких обґрунтувань чи досліджень, воно може працювати в маневровому режимі. Для палива «ТВЕЛа» потрібно виконати необхідні випробування, частину з цих випробувань ми виконали і вони показали позитивні результати, ще буде паперова робота і отримання дозволу від нашого регулюючого органу (Державної інспекції ядерного регулювання – ред.). Тобто основний блок питань – це паливо», - сказав президент компанії.

«Друге – це обладнання першого контуру. На сьогодні виконано аналіз, обладнання першого контуру має достатній запас ресурсу працездатності і запас міцності для того, щоб витримувати циклічні навантаження. В цій ситуації все нормально. Для обладнання другого контуру буде потрібно невеликий обсяг модернізації з точки зору автоматизації цих процесів… Кошти ми порахували, це невеликі кошти, вони вписуються у вартість програм з модернізації, які так чи інакше проводимо», - додав Недашковський.

13:18 / 27 грудня 2018

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події