Зменшення PSO на 5% суттєво не покращить ситуацію – «Енергоатом»

Рішення Уряду про зменшення з 85% до 80% обсягу спеціальних обов’язків (PSO), покладених на НАЕК «Енергоатом» не принесе суттєвого покращення фінансового стану компанії, через борги ДП «Гарантовани покупець» у розмірі понад 5 млрд грн.

Про це 22 травня повідомив прес-центр «Енергоатома».

«Рішення Уряду про зменшення на 5% обсягу спеціальних обов’язків (ПСО), покладених на НАЕК «Енергоатом» не принесе суттєвого покращення фінансового стану Компанії», - йдеться у повідомленні.

Компанія повідомила, що причиною фінансових проблем «Енергоатома» є порушення термінів оплати за електроенергію з боку «Гарантованого покупця», який накопичив борг перед генеруючою компанією, що наразі перевищує 5 млрд грн. «Відтак п’ятивідсоткове зменшення обсягу ПСО не призведе до суттєвого покращення ситуації», - зазначається у повідомленні.

За розрахунками «Енергоатома», вирішити проблему дозволить зменшення PSO, що покладається на АЕС до 50% від обсягів виробленої електроенергії.

За словами компанії, цього буде цілком достатньо для задоволення потреб населення, тоді як інші 50% електроенергії «Енергоатом» мав би можливість реалізовувати на ринку двосторонніх договорів (РДД) – за умови, що НКРЕКП змінить правила на ринку електроенергії.

Як повідомляло агентство ExPro, 20 травня 2020р Кабінет міністрів вніс зміни в постанови, які регламентують механізм ПСО на ринку електроенергії. Кабмін знизив обов’язковий обсяг продажу генерації «Енергоатома» для ДП «Гарантований покупець» з 85% до 80%, дозволивши продавати 5% на спеціальних аукціонах, великими лотами кінцевим споживачам. Уряд також дозволив «Гарантованому покупцю» продавати певні обсяги «зеленої» генерації за двосторонніми договорами.

12:40 / 22 травня 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події