Закриття Гронінгену у ЄС у 2022р може спричинити ріст цін на TTF з 2021р - S&P Global

Видобуток на найбільшому в Європі газовому родовищі - Гронінгені на березі Нідерландів - закінчиться у 2022р, на 8 років раніше, ніж першочергово планувалося, й це змінить структуру європейського ринку природного газу та спричинить зростання цін.

Про це пишуть аналітики S&P Global Platts Analytics у спеціальному звіті «Майбутнє європейського газу після Гронінгену», опублікованому у середині лютого.

Відмова від видобутку через сейсмічну активність в регіоні обумовить поступовий ріст ціни на газ у Європі, принаймні тимчасовий, оскільки ринок буде меншим гнучким та більш залежним від імпорту трубопровідного газу та LNG, вважають у S&P Global.

Спад у газовидобутку у ЄС спричинить ринковий дефіцит і може призвести до зростання спотових цін на TTF з 2021р, які до 2023р можуть досягти €19,5/МВт-год, прогнозують у Platts Analytics.

На їхню думку, вплив Гронінгену на ціни вже прослідковується на прикладі ф’ючерсів на 2022-2021рр на TTF – торік контракти на 2022р торгувалися майже на €2/МВт-год дорожче контрактів на 2021р. Аналітики вважають, що відключення Гронінгена навряд чи змінить статус TTF найбільш ліквідного хабу ЄС - видобуток газу у Нідерландах у 2013-2018рр впав більш ніж удвічі, тоді як ліквідність хабу у цей час зростала.

Закриття Гронінгена, поряд із скороченням газу виробництва на інших родовищах північно-західної Європи означатиме, що до 2025р в регіоні потрібно буде замістити близько 45 млрд куб м газу. У 2018р на родовищі, яке експлуатує спільне підприємство Shell and ExxonMobil, було видобуто близько 20 млрд куб м. Торік нідерландський регулятор встановив для нього річну квоту у 12 млрд куб м. Оскільки норвезький імпорт поступово скорочуватиметься, дефіцит покриватиметься за рахунок збільшення постачань російського ресурсу (за оцінками S&P Global, в обсязі 20 млрд ку м на рік) та LNG.

Аналітики також вважають, що навіть після 2025р український транзит все ще буде необхідний, аби задовольнити піковий попит з урахуванням невизначеності поставок LNG. На початку 2020р вартість доставки LNG у Північно-Західну Європу оцінювалася у $4,55/MMBtu, що є еквівалентом дисконту у $0,5/MMBtu до TTF. Разом з тим, на думку європейських та британських трейдерів, ціни на LNG наразі досягли свого мінімуму.

Таким чином, резюмують S&P Global, дефіцит природного газу, який спричинить Гронінген, наразі, здається, не хвилює європейський ринок, який є на даний момент охоплений «ведмежим» трендом (падаючих цін). Достатній імпорт LNG та російського газу може легко компенсувати нестачу газу місцевого виробництва.

Довідка ExPro

Виробництво на Гронінгені розпочалося в 1963р, піку було досягнуто у 1976р (88 млрд куб м видобутку на рік). Газ цього родовища містить високу концентрація азоту і класифікується як низькокалорійний (L-газ) на відміну від альтернативних джерел з меншим вмістом азоту - висококалорійний газ (H-газ).

Поступова відмова від Гронінгена створить дефіцит L-газу на голландському внутрішньому ринку, а також у деяких частинах Бельгії, Франції та Німеччині, раніше, ніж очікувалося. Робота з перебудови давно ведеться, включаючи проекти з перетворення H-газу на L-газ, оскільки L-газові мережі не в змозі транспортувати H-газ.

14:39 / 18 лютого 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події