За спожитий у січні газ закарпатцям надійде два окремі рахунки

Починаючи з січня, закарпатці сплачуватимуть за газ двома окремими рахунками.

Про це йдеться в повідомленні компанії АТ «Закарпатгаз».

Один з них надходитиме від постачальника газу і стосуватиметься оплати за фактично спожитий газ, а другий – від оператора ГРМ («Закарпатгаз») за послугу розподілу (доставки) газу.

Тариф за доставку для оператора «Закарпатгазу», як і для інших аналогічних компаній, встановила Національна комісія з питань енергетики та комунальних послуг.

Для «Закарпатгазу» цей тариф становить 1,04 грн без ПДВ (1,25 грн з ПДВ) за 1 куб. м газу.

«Такі кроки — вимога часу та європейської спільноти. Адже саме відокремлення плати за доставку газу значно спрощує вибір постачальника (продавця) газу. Цей процес розпочався ще у 2015 році, коли був прийнятий закон «Про ринок природного газу», який встановлює принцип вільного вибору постачальника», — прокоментувала комерційний директор «Закарпатгазу» Юлія Соколова.

Платіж за доставку газу жодним чином не залежить від ринкових коливань. Натомість він обраховується, виходячи з реального об’єму споживання газу за попередній газовий рік.

Газовим роком називають період з 1 жовтня одного року по 31 вересня наступного. «Послуги розподілу включають у себе транспортування газу розподільчими газопроводами, облік газу, ремонт, заміну та обслуговування газопроводів, аварійне обслуговування, повірку та заміну несправних лічильників, обслуговування у Центрах обслуговування клієнтів тощо», — сказала Юлія Соколова.

Щомісячний платіж за доставку газу буде однаковим та незмінним, на відміну від ціни самого газу, яка може змінюватися щомісяця або щоквартально. А тому навіть взимку, коли споживачі значно збільшують використання газу, він залишається сталим.

«За даними опитування, яке провели фахівці Київського міжнародного інституту соціології, в опалювальний сезон 27% споживачів сплачують за спожитий газ понад 2000 гривень на місяць. Завдяки новій системі тарифів вони зможуть зменшити витрати, оскільки вартість доставки газу, вони сплачуватимуть впродовж року рівними частинами», — пояснила Юлія Соколова.

За грудень 2019р закарпатці ще отримають квитанції без розділення, у якій показані 4 складові вартості газу.

13:14 / 24 січня 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події