Weatherford Ukraine вперше у Європі застосувала технологію FMR на замовлення «ДТЕК Нафтогаз»

ТОВ «ДТЕК Нафтогаз» провів комплекс високотехнологічних геофізичних досліджень у свердловині №59 Мачухського родовища з залученням компанії ТОВ «Везерфорд Україна». Про це повідомляє пресслужба компанії.

За даними повідомлення, однією зі складових досліджень стала перша в Європі робота з використанням технології Focused Magnetic Resonance (FMR) власної розробки компанії Weatherford.

Це дозволило на якісно новому рівні оцінити фільтраційно-ємнісні властивості основного продуктивного карбонатного колектору турнейських відкладів, підтвердити прогнозну продуктивність свердловини №59, актуалізувати постійно-діючу геолого-технологічну модель та оптимізувати подальшу програму розробки родовища в цілому, зазначили в компанії.

Методика досліджень полягає в наступному: в приладі FMR використовується сильне магнітне поле для впливу на ядра водню в заданому обсязі навколо інструменту. Сильні постійні магніти створюють перед антеною градієнтне магнітне поле, що поляризує ядра водню у пласті. Чутлива антена інструменту використовується і як передавач, і як приймач. Як тільки пласт поляризовано, на антену подається імпульс високої потужності, щоб «перекинути» ядра. Після завершення перекидального імпульсу антена виводиться у режим чутливого прослуховування для вимірювання результуючого радіочастотного поля по мірі того, як ядра водню повертаються у свій природний стан. Ефект, що вимірюється FMR, має прямий зв'язок зі структурою порового простору та фільтраційно-ємнісними властивостями пласта-колектору, а фокусування дозволяє отримувати більш достовірні дані, в тому числі з малопотужних та ущільнених прошарків гірських порід.

Довідка ExPro

ТОВ «ДТЕК Нафтогаз» – найбільша приватна газовидобувна компанія в Україні. У 2020р збільшило видобуток на 11%, до 1,84 млрд куб м природного газу, в порівнянні з видобутком попереднього року, що є історичним рекордом серед приватних газовидобувних компаній у галузі. 100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

ТОВ «Везерфорд Україна» (керівник: Олександр Тертиченко, засновники: «Везерфорд Глобал Продактс Лімітед» та «Лінкбірд Лімітед») - є представником Weatherford International в Україні. Weatherford - одна з найбільших багатонаціональних компаній з обслуговування нафтогазових родовищ, що надає інноваційні рішення, технології та послуги в нафтовій і газовій галузі. Компанія працює в більш ніж 80 країнах і має мережу з 620 локацій, включаючи виробничі, сервісні, науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи, навчальні заклади.

16:41 / 23 лютого 2021

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події