«Вінницягаз» нарікає, що перегляд тарифів на розподіл газу не дозволить покрити фактичні витрати на послуги

З 1 липня поточного року стартував другий етап приведення тарифу на розподіл газу до економічно обґрунтованого рівня.

Про це йдеться в повідомленні компанії АТ "Вінницягаз". 

Зростання склало 8% замість обіцяних 20%. Це викликало хвилю суперечок та хвилювань.

Однак, чи вартий рівень зростання тарифу такого обурення, можна судити за цифрами в середніх платіжках споживачів. Згідно грудневого рішення НКРЕКП очікувалося зростання тарифу на 20%.

Для «Вінницягаз» - з 1,07 грн. до 1,31 грн. за м куб в місяць. Це дозволило б газорозподільним компаніям розрахуватися з боргами та нарешті працювати без збитків.

Однак, 24 червня Державний регулятор зменшив розмір тарифів для 44 газорозподільних компаній на 12% від запланованого. Своє рішення НКРЕКП обґрунтовує зменшенням вартості газу, що є складовою тарифу на доставку. Цей газ оператори ГРМ закупляють для ВТВ (виробничо-технологічних втрат).

Втім, явище зниження ціни на ринку було тимчасовим. Уже в липні НАК «Нафтогаз України» підвищив ціну газу для промислових споживачів одразу на 10% і до кінця року очікується подальше зростання вартості газу. Таким чином Меморандум з МВФ в частині приведення тарифів на розподіл газу до повного відшкодування витрат поки що залишається не виконаним.

«Скорочення Державним регулятором з 1 липня 2020 р. тарифів на розподіл газу не дозволить АТ «Вінницягаз» та іншим Операторам ГРМ покрити фактичні витрати на надання послуги навіть при збереженні діючих цін на газ. Це не дозволить погасити в повному обсязі існуючі збитки та потягне нові. Зокрема, за придбання технологічного газу. Замість того, щоб прозоро купувати газ на біржі, компанії користуватимуться послугою балансування. А це – залежність від цінової кон'юнктури на газовому ринку, що особливо не прийнятно в осінньо-зимовий період», - говорить фінансовий директор «Вінницягазу» Сергій Кібітлевський.

У «Вінницягазі» вважають, що підвищення тарифу, хоч і таке незначне, спричинило багато суперечок та спекуляцій з боку ЗМІ, політиків та експертів. Щоб розібратися, варто глянути цифри.

Для прикладу, візьмемо три найпоширеніших типи споживачів газу: з газовою плитою, з плитою та колонкою, а також з котлом автономного опалення.

Компанія пропонує порівняти середню платіжку за доставку газу у кожної з таких категорій споживачів. За розрахунками бачимо, споживач, який використовує газ лише для приготування їжі, при середньому місячному споживанні газу 9 м3, з липня сплачуватиме за доставку 10,5 грн в місяць. Для цієї категорії споживачів зростання складе всього 90 копійок на місяць. Другий тип споживання - квартири з плитою і колонкою.

Такі домогосподарства споживають близько 257 кубометрів на рік або 21 м3 в місяць. Щомісяця квитанція за доставку газу у таких споживачів складе 24,36 грн замість 22,47 грн.

Зростання – 1,89 грн на місяць. Третій тип домогосподарства, - домогосподарства з автономним опаленням. В середньому використовують 1036 м3 газу. Для них щомісячний платіж складатиме 99,76 гривень і збільшиться на 7,74 грн. на місяць.

Як зазнає «Вінницягаз», бачимо, середній чек за доставку газу поступається платі за мобільний зв’язок чи кабельне телебачення, а то й чашці кави. Чи до порівняння тут ціна безпечного 24/7 розподілу газу півмільйона клієнтів Вінниччини газовими мережами протяжністю понад 17 тис км.

17:55 / 7 липня 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події