Вінничани сплатять за постачання газу за окремим рахунком

Вже в січні всі споживачі газу Вінниччини сплачуватимуть два окремі рахунки: один за газ, другий – за його доставку.

Про це йдеться в повідомленні компанії АТ «Вінницягаз».

Плата за газ буде здійснюватися постачальнику газу, а плата за доставку – окремо, за рахунком «Вінницягазу». Згідно з рішенням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), з січня 2020р споживачі газу будуть по новому оплачувати за доставку газу.

Це дозволить відокремити оплату послуг розподілу від оплати газу як товару. Таким чином споживачі газу зможуть побачити, кому та за які послуги вони сплачують кошти. Вартість доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта.

Розмір плати залежить від конкретного обсягу споживання та тарифу, який встановлено НКРЕКП. При визначенні обсягу споживання за основу береться кількість спожитих кубометрів газу впродовж попереднього «газового року». Це проміжок часу з 1 жовтня по 30 вересня. Сума кубів газу, спожитого за рік, ділиться на 12 місяців. Результат множиться на діючий тариф на доставку газу.

Наприклад: за минулий газовий рік споживачем використано 1 тис куб м газу. Місячна вартість доставки в першому півріччі 2020р розраховуватиметься наступним чином: 1000 куб. м/12 міс х 1,068 грн = 89 грн на місяць з ПДВ. Відповідно до умов Типового договору на розподіл газу, вартість послуг з доставки газу побутовий споживач повинен сплачувати до 20 числа місяця, в якому надаються послуги, на підставі рахунку «Вінницягазу». Споживачі можуть сплатити за доставку одним платежем — наперед за півроку або навіть за рік.

Таким чином вони зменшать свої витрати на комісію при проведенні платежів. Рахунки для оплати послуг розподілу природного газу споживачі будуть отримувати поштою. Є також можливість завантажити та оплатити рахунок онлайн - в Особистому кабінеті на сайті 104.ua. 80% клієнтів «Вінницягазу» використовують природний газ для опалення житла.

В зимовий період відповідно зростало навантаження на сімейний бюджет для оплати газу та його доставки у складі єдиного платежу. Тепер взимку, при суттєвому збільшенні використання газу, платіж за доставку газу залишається незмінним.

«Оплата послуг доставки газу рівними частинами вносить стабільність у розрахунках як для споживача, так і для «Вінницягазу». Споживач може рівномірно планувати витрати на доставку газу. В свою чергу Оператор ГРМ отримує рівномірне надходження ресурсів для проведення поточних робіт», - пояснює комерційний директор «Вінницягазу» Володимир Антошко.

Від обсягів споживання залежить плата споживача за доставку в наступному році. Якщо впродовж газового року споживач зменшить споживання газу, то в наступному році за доставку буде платити менше.

Нові клієнти, а також ті споживачі, які у попередній газовий рік не споживали газ, отримають рахунки, виходячи із планових об’ємів групи споживання, до якої вони відносяться.

Якщо газове обладнання не використовується взагалі і споживач не планує користуватися газом у найближчому майбутньому, то в такому випадку він може подати заяву про від’єднання від газових мереж.

12:35 / 17 січня 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події