Відміна дифтарифу та перехресне субсидіювання створюють ризики для роботи феросплавних підприємств

Відміна диференційованого за часом доби тарифу на електроенергію та збереження явища перехресного субсидіювання у новій моделі ринку, яка почала діяти з 1 січня, створює ризики для стабільної роботи таких промислових споживачів, як феросплавні заводи, які використовують значну кількість електроенергії у процесі виробництва товарної продукції. Про це в коментарі для ExPro повідомив виконавчий директор Української асоціації виробників феросплавів Сергій Кудрявцев.

«Основні проблеми – це перехресне субсидіювання, майбутній ріст тарифів та відсутність диференційованого тарифу», - сказав він.

Кудрявцев пояснив, що із попередньої моделі ринку електроенергії в новій залишилося перехресне субсидіювання – фінансування частини витрат населення, яке купує електроенергію по ціні нижче ринкового значення, за рахунок високих цін для промисловості. «Нікуди не поділося перехресне субсидіювання, промисловість продовжує субсидіювати населення. Тарифи для населення зараз підвищувати до ринкового рівня ніхто не буде, оскільки цього року будуть проходити вибори», - сказав він.

Також голова асоціації зазначив, що до початку цього року діяв «нічний» тариф для промисловості, який створював ринкові стимули для феросплавних підприємств, які можуть працювати в гнучкому графіку, завантажувати свої потужності саме в нічний час і таким чином сприяти вирівнюванню добового графіку споживання в енергосистемі України.

«Раніше заводи працювали з «Енергоринком» в багатотарифному полі наступним чином: в пікові години заводи зменшували навантаження (в ці години феросплавні заводи могли знизити споживання електроенергії), а вночі, навпаки, розпочати роботу рівним графіком і повністю споживати надлишок електроенергії. Сьогодні ми опинилися в ситуації, коли немає диференціації тарифів за часом, той завод починає працювати як йому зручно», - прокоментував Кудрявцев.

Крім того, за його словами, на сьогодні залишається неприйнятим ряд нормативно-правових актів, які регулюють системи обліку електроенергії. Це питання особливо актуальне у зв’язку з тим, що з 1 липня має запрацювати електронна система передачі інформації про облік, яка має обслуговувати ринок «на добу наперед» та внутрішньодобовий ринок електроенергії.

Довідка ExPro, в середині грудня 2018р НКРЕКП затвердила прогнозовану оптову ринкову ціну (ОРЦ) електричної енергії в 1 півріччі 2019р на рівні 1618,42 грн/МВт-год, що на 2% вище значення за 4 квартал 2018р. В структурі прийнятої ОРЦ регулятор заклав долю дотаційних сертифікатів (показник рівня перехресного субсидіювання) на рівні 20%.

На початку лютого 2019р директор Директорату енергетичних ринків Міненерговугілля Ольга Буславець заявила, що відміна диференційованих тарифів може вплинути на балансування енергосистеми. Для вирішення цієї проблеми, міністерство вже звернулось з відповідними пропозиціями до НКРЕКП.

До складу Української асоціації виробників феросплавів входять Нікопольський, Запорізький, Краматорський феросплавні заводи, Побужський феронікелевий комбінат та інші підприємства електрометалургії.

15:52 / 13 лютого 2019

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події