Уряд не буде підвищувати ренту на газ з нових свердловин - Гончарук

Уряд не планує підвищувати податки, чи переглядати умови оподаткування, домовленість про які була досягнута раніше. На цьому наголосив прем’єр-міністр України Олексій Гончарук, відповідаючи на запитання, щодо можливості скасування стимулюючої ренти на буріння нових газових свердловин.

«Ми дійсно не плануємо підвищувати податки. Зараз в Верховній Раді зареєстровано дуже багато різних ініціатив, не до всіх з них ми маємо безпосереднє відношення. Та норма (щодо скасування стимулюючих рентних ставок на буріння нових газових свердловин – ред.) вона зараз дискутується. Я би не ставився до неї як до чогось такого, що вже відбулося», - сказав Прем’єр-міністр.

Він зазначив, що втрата довіри інвесторів – це найгірше, що може статися:

«Абсолютно не правильно переглядати умови оподаткування, про які була досягнена певна домовленість. Коли країна каже: «Ми певний період часу гарантовано не переглядаємо оподаткування», а потім робить навпаки – вона втрачає довіру інвесторів. Втрата довіри інвесторів – це найдорожче, що ми можемо втратити і найгірше, що ми можемо придумати. Тому що від довіри до країни залежить вартість ресурсів, які до неї надходять. Якщо тобі вірять – ти конкурентоздатний – це аксіома, яку не потрібно доводити у світі».

Прем’єр-міністр запевнив, що його позиція і позиція уряду полягає в тому, що переглядати податки заднім числом та порушувати взяті раніше зобов’язання не можна, адже це шлях в нікуди.

В свою чергу Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель зазначив:

«Позиція міністерства – не змінювати режим оподаткування. Якщо інвестори зайшли, вони мають залишитися в тому режимі, в якому вони працюють. Більше того, в рамках нашого законопроекту, який ми комплексно напрацьовуємо, передбачається, що для всіх нових свердловин буде стабільна рента протягом 5-ти років. Тобто всі розуміють, що вони заходять в таких умовах і умови не змінюються».

13:38 / 1 жовтня 2019

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події