«Укрінтеренерго» судиться з підприємством-виробником складових ядерного палива

ДПЗД «Укрінтеренерго», яке протягом січня-березня 2019р, виконує функцію постачальника «останньої надії», подало позов проти Державного науково-виробничого підприємства «Цирконій» (м. Кам'янське, Дніпропетровська обл), завданням якого є виробництво цирконієвої продукції - складової для виготовлення ядерного палива.

Згідно тексту ухвали Господарського суду Дніпропетровської обл від 27.03.2019р, яка опублікована в Єдиному судовому реєстрі України, позивач вимагає стягнути з відповідача 194,4 тис грн боргу. Причина позову в ухвалі не вказана, проте за даними на сайті «Укрінтеренерго», ДНВП «Цирконій» є споживачем постачальника «останньої надії» та приєднане до мереж розподільчої компанії «ДТЕК Дніпровські електромережі».

В ухвалі суду зазначено, що «Цирконій» перебуває у процедурі ліквідації, відносно підприємства порушена справа про банкрутство. Розглянувши позов, суд прийняв рішення призначити засідання на 18 квітня та зобов’язав ліквідатора підприємства-відповідача прибути на засідання та надати свою позицію.

За даними аналітичного ресурсу YouControl, станом на 1.03.2019р податкова заборгованість «Цирконію» становить 30,5 млн грн. Згідно Єдиного реєстру юридичних та фізичних осіб Міністерства юстиції, засновником підприємства є Міністерство енергетики та вугільної промисловості, керівником – Ігор Самошост, головою комісії з припинення діяльності (ліквідатором) – Олександр Чикильдін. В реєстрі також вказано, що підприємство, згідно судового рішення перебуває у стані припинення.

19 лютого 2019р Міненерговугілля оголосило черговий конкурс з відбору організатора для проведення аукціону з продажу майна «Цирконію». Такі ж конкурси проводилися міністерством у 2015 та 2016 роках. За даними міністерства, за 9 міс 2018р підприємство отримало 5,8 млн грн чистого збитку, тоді як за аналогічний період 2017р «Цирконій» мав 32,2 млн грн збитку. Дохід від реалізації за 1-3 кв 2018р відсутній.

Довідка ExPro, Державне науково-виробниче підприємство «Цирконій» засноване в 1997р, підприємство було утворене для налагодження випуску сплавів цирконію, які використовуються в атомній енергетиці, зокрема для виготовлення оболонки тепловиділючого елементу та фабрикації ядерного палива. Держпідприємство планувалося включити до складу Державного концерну «Ядерне паливо» та задіяти в проекті по створенню в Україні власного заводу з виробництва ядерного палива.

В кінці лютого 2019р міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик повідомив, що до жовтня цього року міністерство оголосить конкурс на будівництво і вкладення коштів заводу з виробництва (фабрикації) ядерного палива. Вартість будівництва заводу, за словами міністра, коливається від $120 до $400 млн. Пізніше президент Петро Порошенко заявив, що проект з будівництва заводу має бути реалізований в складі ДП «НАЕК «Енергоатом», в структуру якого передається виробник уранового концентрату ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат».

13:28 / 29 березня 2019

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події