«Укрнафта» планує відновлення видобутку на Качалівському та Західно-Козіївському родовищах

ПАТ «Укрнафта» в особі НГВУ «Охтирканафтогаз» планує продовжити розробку покладів вуглеводнів на Західно-Козіївському та Качалівському родовищах наявним фондом свердловини, що у Харківській області. Про це повідомляється в реєстрі оцінки впливу на довкілля (ОВД).

На Західно-Козіївському нафтовому родовищі (НР) за плановою діяльністю, передбачена розробка покладів наявним фондом свердловин (на обліку всього 32 свердловини) за допомогою механізованого способу експлуатації з використанням газліфтної (азотної) компресорної станції на базі компресорів типу АС 250 НН.

Як повідомляється в намірах, виробнича діяльність на Західно-Козіївському нафтовому родовищі включає наступні процеси: видобуток нафти і газу, збір, підготовка і транспортування видобутої продукції на промисловий майданчик дотискної насосної станції (ДНС) родовища та відправка продукції споживачам. В ході планованої діяльності на 2020р на Західно-Козіївському НР заплановано видобути: нафти – 4,1 тис т, газу - 0,5 млн куб м.

На Качалівському нафтогазоконденсатному родовищі (НГКР) також планується продовження видобування нафти і газу наявним фондом видобувних свердловин (на обліку всього 6) з використанням установок устьових компресорів типу Galileo MX Планова виробнича діяльність на Качалівському НГКР передбачає: видобуток нафти і газу, збір, підготовка і транспортування по трубопроводу видобутої продукції на ДНС Козіївського родовища. З ДНС продукція свердловин разом з продукцією інших родовищ буде надходити на ДНС Рибальського родовища та подаватися на остаточну підготовку на Качанівський газопереробний завод (ГПЗ).

В ході планованої діяльності передбачається видобування за рік орієнтовно: газу – 5,0 млн куб м, конденсату – 0,46 тис т.

Згідно з проектом планової діяльності компанії видобування вуглеводнів на обох родовищах мають намір здійснювати за допомогою структурного підрозділу ПАТ «Укрнафта» НГВУ «Охтирканафтогаз» Спорудження нових видобувних свердловин в межах зазначених родовищ не передбачено.

Довідка ExPro:

Західно-Козіївське НР відкрите в 1975р. Спеціальний дозвіл на користування надрами виданий у 2011р терміном дії 20р. Площа спеціального дозволу на користування надрами складає 18,5 кв км. Промислова нафтогазоносність Західно-Козіївського родовища пов’язана з продуктивними відкладами нижнього карбону і фаменського ярусу девону.

З надр Західно-Козіївського родовища станом на 1 січня 2019р видобуто – 612 тис т нафти, та 149 млн куб м газу нафтового. На обліку Західно-Козіївського родовища перебуває 32 свердловини, серед яких:

  • 8 нафтових свердловин в екплуатаційному фонді;
  • 1 нагнітальна свердловина;
  • 1 водозабірна свердловина;
  • 1 свердловина у спостережному фонді;
  • 7 свердловин в консервації;
  • 14 свердловин у фонді ліквідованих.

Качалівське НГКР відкрито в 1980 р. Спеціальний дозвіл на користування надрами продовжено до 2037р.  Поклади родовища приурочено до нижньокам’яновугільних відкладів. Площа спеціального дозволу на користування надрами 26,5 кв км.

З надр Качалівського родовища станом на 1 січня 2019р накопичений видобуток – становить 79 тис т нафти з конденсатом, 247 млн куб м газу. На обліку Качалівського родовища перебуває 6 свердловини, серед яких:

  • 1 газова свердловина в експлуатації;
  • 1 нафтова свердловина спостережному фонді;
  • 1 газова свердловина в консервації;
  • 3 свердловини у фонді ліквідованих.

Також на Качалівському родовищі (в межах спецдозволу) пробурена свердловина №1, яка перебуває на балансі «Укргазвидобування».

14:40 / 17 січня 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події