«Укренерго» закликало учасників ринку уникати маніпулятивних заяв та вести діалог щодо наявних проблем

НЕК «Укренерго» спростовує заяви генерального директора ВП «Енергоатом-Трейдинг» Сергія Бедіна щодо проблем навколо впровадження програмного забезпечення (ПЗ) Датахаб для Системи адміністратора комерційного обліку (АКО) та закликає учасників ринку уникати незрозумілих та маніпулятивних заяв, вести конструктивний діалог щодо наявних проблем.

Про це йдеться в повідомленні «Укренерго» на сторінці в соціальній мережі Facebook.

На думку компанії, деякі наведені Бедіним факти спотворюють реальну картину навколо цієї ситуації та можуть спричинити шкоду репутації «Укренерго».

Зокрема, «Укренерго» спростовує заяву про не оголошення тендеру на закупівлю зазначеного ПЗ, а також про неможливість здійснення комерційного обліку без цього програмного комплексу в новій моделі ринку електроенергії.

«З усією відповідальністю повідомляємо, що тендер на закупівлю ПЗ для Датахаб Адміністратора комерційного обліку було оголошено 19 вересня 2017 року. Однак закупівля не відбулась через відсутність кваліфікованих пропозицій. Всі тендерні оголошення публікувалися на офіційному сайті Укренерго. Повторна тендерна процедура була розпочата 18 вересня 2018 року після уточнення тендерної документації та її погодження з Міжнародним банком реконструкції та розвитку, який фінансує цей проект», - йдеться в повідомленні «Укренерго».

Крім цього зазначено, що дата розкриття тендерних пропозицій на вимогу учасників переносилась декілька разів.

«12 березня 2019р відбулась передтендерна зустріч, в якій взяли участь п’ять компаній: «Сіменс Україна», «БМС Техно», «САП Україна», Comita d.d. (Словенія) та Robotron Datenbank-Software GmbH (Німеччина).  Учасники деталізували вимоги до функціоналу програмного забезпечення та оформлення тендерних пропозицій тощо. Розкриття пропозицій заплановано на 5 квітня 2019 р. Всього тендерну документацію для торгів придбали 14 компаній», - уточнює «Укренерго».

Також «Укренерго» заявляє, що твердження Бедіна стосовно того, що без ПЗ Датахаб для АКО неможливо здійснювати комерційний облік в новій моделі ринку не відповідає дійсності.

В повідомленні зазначено, що стаття 7 розділу 13 «Перехідні положення» Кодексу комерційного обліку електроенергії передбачає механізм комерційного обліку даних до моменту впровадження Датахаб.

Зокрема, на перехідному етапі функції Адміністратора комерційного обліку по веденню реєстрів, обробці даних та адмініструванню процесів зміни електропостачальника, припиненню електропостачання та визначенню обсягів електроенергії для поточних розрахунків на ринку виконують оператори мереж. Водночас передбачається, що оператори мереж повинні надавати дані обліку в модуль Адміністратора розрахунків платформи балансуючого ринку та ринку допоміжних послуг Market Management System (MMS), де консолідуються дані комерційного обліку всіх учасників ринку. Аналогічна схема збору даних комерційного обліку для подальших розрахунків застосовується сьогодні в ДП «Енергоринок».

Дату початку функціонування Датахаб, відповідно до Кодексу, має бути визначено АКО за погодженням з НКРЕКП.

Крім цього, «Укренерго» анонсує початок з 22 березня 2019р навчань та консультацій щодо підготовки даних комерційного обліку для їх завантаження до модулю Адміністратора розрахунків платформи MMS.

«Ми закликаємо всіх учасників ринку уникати незрозумілих та маніпулятивних заяв, вести конструктивний діалог щодо наявних проблем», - йдеться в повідомленні компанії.

Також на своїй сторінці Facebook заступник директора з розвитку та IT «Укренерго» Андрій Немировський закликав згуртуватися з метою успішної реалізації реформ.

«Більш ефективнішим було би згуртуватися та підтримувати один одного з метою успішної реалізації реформи…. Звичайно, якщо на меті саме успіх реформи. Але поки що, нажаль, здебільшого лише сіється паніка галасом про те, що «все пропало», - йдеться в повідомленні Немировського.


Всі новини можна також читати на нашій Facebook сторінці: https://www.facebook.com/EXPROElectricity


 

09:18 / 15 березня 2019

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події