«Укренерго» рекомендує новому уряду розглянути зміни до механізму ПСО згідно пропозиції НКРЕКП

«Укренерго» рекомендує новому уряду розглянути зміни до механізму ПСО згідно пропозиції НКРЕКП Системний оператор НЕК «Укренерго» пропонує новому складу Кабінету міністрів України розглянути і внести зміни до діючого порядку покладання спецобов’язків на ринку електроенергії за редакцією, яку запропонувала Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Таку заяву під час прес-конференції 13 липня озвучив голова «Укренерго» Всеволод Ковальчук.

«Як короткострокова пропозиція, для того, щоб на перші 2-3 місяці, поки розглядаються або будуть розглядатися наступною Верховною Радою, наступним урядом серйозні, істотні зміни (в порядок ПСО – ред.), ця пропозиція (від НКРЕКП – ред.), мабуть, є доцільною. Я звертаюся до уряду з проханням максимально швидко розглянути саме той проект, який запропоновувала НКРЕКП», - сказав він.

За його словами, комісія пропонує збільшити обов’язковий обсяг реалізації електроенергії ДП «НАЕК «Енергоатом» та ПрАТ «Укргідроенерго» на адресу ДП «Гарантований покупець» до 90% та 50% відповідно (на сьогодні ці обсяги становлять 75% та 20% відповідно). Останній зможе продавати ці обсяги на ринку «на добу наперед», отримувати значний прибуток, з якого і будуть покриватися витрати на закупівлю електроенергії за «зеленим» тарифом.

Така модель дозволить знизити тариф «Укренерго» на суму покриття витрат вартості альтернативної генерації (на сьогодні ця стаття витрат становить 70,4% у структурі тарифу НЕК) до рівня біля 120 грн/МВт-год, а також знизити кінцеву вартість електроенергії для споживача на біля 200 грн/МВт-год. Проте, як відмітив Ковальчук, такі зміни мають носити тимчасовий характер, адже запропонована модель веде до того, що один гравець («Гарантований покупець») буде продавати 50% всієї електроенергії в країні.

Разом з тим, глава «Укренерго» дав оцінку зміна в механізм ПСО, які зі свого боку запропонувало Міністерство енергетики та вугільної промисловості: «Проект Міністерства енергетики, незважаючи на те, що він повертає частину електроенергії «Енергоатому» у конкурентний ринок і зменшує частку, яка продається «Гарантованому покупцю», в той же час призведе до зростання тарифу НЕК «Укренерго» тому, що зросте вартість електроенергії на втрати, до зростання тарифів операторів систем розподілу тому, що здорожчає електроенергія на втрати та не гарантує ринкову поведінку «Енергоатому» з реалізацією по низькій ціні, адже «Енергоатом» зможе продавати додаткові обсяги на ринку «на добу наперед».

На думку Ковальчука, застосування моделі ПСО у редакції Міненерговугілля не призведе до зменшення цін, а може навпаки мати наслідком невелике зростання кінцевої вартості електроенергії.

Коментуючи необхідність розробки та внесення в майбутньому більш ґрунтовних змін в механізм ПСО, Ковальчук зазначив, що на сьогодні ціна електроенергії як товару (без урахування тарифів на передачу та розподіл, податків) для промислових споживачів в середньому становить 1700 грн/МВт-год, а для населення (в середньому по країні) – 200 грн/МВт-год. Така різниця в тарифах і створює перехресне субсидіювання на ринку електроенергії в обсязі близько 50 млрд грн в рік.

10:09 / 14 серпня 2019

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події