Україна з початку жовтня скоротила імпорт газу з ЄС утричі – до 20 млн куб м

Україна з початку жовтня скоротила поставки природного газу з європейських напрямків утричі – до 20 млн куб м (станом на 1 жовтня).

Поставки газу зі Словаччини впали у 5 разів – до 9,1 млн куб м. Весь обсяг – фізичний імпорт через «Будінце». Натомість, поставки за механізмом віртуального реверсу через «Вельке Капушани» з початку жовтня припинилися.

Імпортні поставки з Угорщини через ВТЗ «Берег» скоротилися приблизно удвічі – до 7,5 млн куб м. Разом з тим, поставки з Польщі через ВТЗ «Україна-Польща» 1 жовтня у порівнянні з 30 вересня зросли у 2,4 рази – до 3,7 млн куб м.

Скорочення імпортних поставок може бути пов’язано з обмеженнями на закачування природного газу до українських ПСГ. Запаси газу в ПСГ України 30 вересня перевищили 28 млрд куб м. За інформацією ExPro, АТ «Укртрансгаз» відхиляв деякі номінації учасників ринку на закачування газу в ПСГ протягом останнього тижня.

ТОВ «Оператор ГТС України» (ОГТСУ) підтверджує short-haul номінації (потужність з обмеженнями) виключно після бронювання гарантованої або переривчастої потужності. Також іноземним замовникам для користування послугою short-haul спочатку необхідно підтвердження відповідних номінацій на закачування газу зі сторони «Укртрансгазу».

Варто додати, що з 1 жовтня припинено використання механізму short-haul для транспортування газу в Україну через точку «Будінце». Крім того, попит на природний газ у Європі поступово зростає протягом останнього тижня внаслідок холодної погоди. Внаслідок цього, в останні дні відбір газу з європейських ПСГ перевищував обсяги закачування – 175 проти 110 млн куб м відповідно станом на 30 вересня. Це також вплинуло на обсяги імпорту газу до України, насамперед європейськими компаніями.

Як повідомляло ExPro, імпорт газу в Україну у вересні скоротився на 33% - до 2,2 млрд куб м.

11:37 / 2 жовтня 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події