У разі зупинки роботи АЕС в Україні викиди СО2 збільшаться на 70 млн т в рік

Атомна енергетика на сьогодні є найпотужнішим джерелом електроенергії, виробництво якої не пов’язане з викидами вуглекислого газу та зумовлює мінімальний вплив на навколишнє середовище, а тому зупинка роботи АЕС в Україні призведе до збільшення викидів вуглекислого газу на 70 млн т в рік. Про це йдеться у аналітичному звіті «Вплив ядерної галузі на розвиток України» за 2020р, який опублікувало «Українське ядерне товариство».

«Атомні електростанції України – найбільше джерело низьковуглецевої електроенергії серед базових видів енергогенерації… За весь час експлуатації АЕС Україні вдалося уникнути понад 3 млрд т викидів СО2 у довкілля (з урахуванням продовження експлуатації 10 енергоблоків АЕС). У разі припинення експлуатації АЕС щороку викидалося б додатково 70 млн т СО2», - йдеться в документі.

У звіті вказується, що пошуки альтернатив вуглецевим джерелам енергії з метою пом’якшення впливу виробництва енергії на довкілля свідчать про те, що наразі жоден з видів генерації не може конкурувати з атомною енергією ані за потужністю виробництва, ані за мінімальним рівнем впливу на довкілля та клімат.

У звіті також зазначається, що Україна має зберегти вагому роль ядерної енергетики для досягнення цілей Стратегії низьковуглецевого розвитку до 2050р. За даними МАГАТЕ, які наводяться в документі, атомна енергетика потребує під себе найменшої кількості відведених земель у порівнянні з іншими видами генерації та взагалі не здійснює викиди оксидів вуглецю, сірки, азоту. До речі, колективна доза радіоактивного випромінювання (людино*Зв/ГВт-год) у вугільній галузі вища, ніж в атомній енергетиці.

У звіті приведена інформація досліджень, які провела Міжурядова група з питань зміни клімату (The Intergovernmental Panel on Climate Change). Згідно цих даних, атомна та вітроенергетика здійснюють найменше викидів вуглекислого газу у перерахунку на 1 кіловат-годину протягом усього життєвого циклу. Крім того, фахівці Міжурядової групи переконані, що для досягнення цілей декарбонізації необхідно збільшувати потужність ядерної генерації.

«Протягом усього часу експлуатації АЕС України вдалося уникнути понад 3 млрд т викидів СО2 у довкілля (з урахуванням продовження експлуатації 10 енергоблоків АЕС). У разі ж припинення експлуатації АЕС щороку викидалося б додатково близько 70 млн т СО2», - зазначають в «Українському ядерному товаристві».

Аналітики товариства також звернули увагу на те, що, хоча в результаті роботи АЕС і утворюються радіоактивні відходи, їх маса набагато менша, ніж відходів, які залишають по собі інші види генерації.

«Атомна енергетика України також робить свій внесок у досягнення Цілей сталого розвитку, адже є надійним та безпечним джерелом екологічно чистої енергії; стратегічною галуззю розвитку економіки як у контексті економічної ефективності, так і у сфері забезпечення енергетичної безпеки та енергонезалежності держави», - підводиться висновок у звіті «Українського ядерного товариства».

14:52 / 28 липня 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події