Суд зобов’язав «Укргазбанк» перерахувати $2 млн Східного ГЗК компанії Миколи Мартиненко

Господарський суд Києва за позовом ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» зобов’язав державний «Укргазбанк» перерахувати з рахунку комбінату $1,979 млн на рахунок постачальника уранового концентрату, компанії-фігуранта розслідування НАБУ про «схеми Мартиненко» Steuermann Investitions-und Handelsgesellschaft mbH. Про це йдеться у рішенні Господарського суду Києва від 13.08.2018р, яке опубліковане в Єдиному реєстрі судових рішень України.

2 серпня 2018р Господарський суд Києва розглянув позов ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» до ПАТ Акціонерний банк «Укргазбанк» про зобов’язання вчинити дії, а саме перерахувати $1,979 млн на рахунок постачальника позивача. Позов був поданий за участі Спеціальної антикорупційної прокуратури та третіх сторін – Міністерства енергетики та вугільної промисловості та Національного банку України.

В кінці жовтня 2013р між «Укргазбанком» та Східним ГЗК був укладений договір банківського рахунку. В кінці січня 2014р між комбінатом (в якості покупця) та компанією Steuermann Investitions-und Handelsgesellschaft mbH (продавцем) був укладений договір купівлі-продажу уранового оксидного концентрату. В рамках договору, у грудні 2017р ГЗК отримав уранового концентрату на суму $14,1 млн. Станом на 13 березня 2018р комбінат не повністю розрахувався перед компанією Steuermann та мав заборгованість на рівні майже $2 млн ($1,979 млн). Для погашення заборгованості, в січні 2018р Східний ГЗК доручив «Укргазбанку» перерахувати постачальнику €100 тис. «Укргазбанк» відмовився виконати це доручення, посилаючись на лист НБУ, згідно якого банк, в якому обслуговувалася компанія Steuermann, - австрійський Meinl Bank AG, був включений до переліку установ, діяльність яких може бути пов'язана з проведенням ризикових фінансових операцій. Також «Укргазбанк» запропонував змінити обслуговуючий банк. Проте, ГЗК знову звернувся до банку з дорученням про перерахування згаданих €100 тис та надав додатковий пакет документів, після чого банк виконав доручення. 23 січня 2018р ГЗК дав нове доручення «Укргазбанку» - перерахувати €1,6 млн. На цей раз банк відмовився виконувати платіжне доручення, посилаючись на вищезгаданий лист НБУ, що і стало причиною позову.

Представники «Укргазбанку» повідомили, що їх установа зверталась до НБУ з питанням перераховувати кошти або ні. У відповідь на це, Нацбанк порекомендував звернутися до Міненерговугілля та Національного антикорупційного бюро. «У відкритих джерелах була знайдена інформація, що кінцевим бенефіціарним власником Steuermann Investitions-und Handelsgesensellschaft є публічний діяч. Операції національних публічних діячів, їх близьких та пов'язаних з ними осіб є операціями, що містять високий ризик легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом», - приводиться в тексті рішення суду позиція банку. Також в «Укргазбанку» згадали справу НАБУ, фігурантом якої є компанія Steuermann.

13 серпня 2018р Господарський суд Києва прийняв рішення задовольнити позов Східного ГЗК та зобов’язав «Укргазбанк» здійснити перерахунок суми (в євро), яку буде еквівалентна $1,979 млн на рахунок Steuermann Investitions-und Handelsgesensellschaft.

Як повідомлялося раніше, в січні 2018р НАБУ завершило розслідування, а в травні передало до суду справу щодо так званих «схем Мартиненко». В ході розслідування було встановлено, що в 2014-2016рр австрійська компанія Steuermann постачала для Східного ГЗК урановий концентрат по цінам, що були на 30% вище середньоринкових, в результаті чого держпідприємство переплатило за отриману продукцію $17,3 млн. За даними НАБУ бенефіціаром австрійського постачальника являється колишній голова комітету Верховної ради з питань паливно-енергетичного комплексу Микола Мартиненко. Також в 2014р видання Forbes опублікувало розслідування, в якому зазначалося, що австрійський банк Meinl Bank AG використовувався для виведення коштів із українських банків, таких як «Кредит Дніпро», «Дельта», «Хрещатик», «Вернум» та ін.

09:50 / 27 серпня 2018

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події