Суд визнав протиправним нарахування Енергоатому 500 млн грн пені за несвоєчасну сплату податку

Колегія Шостого апеляційного адміністративного суду 15 січня визнала протиправними дії Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби щодо нарахування НАЕК «Енергоатом» пені за несвоєчасну сплату податку на прибуток в загальній сумі 500,3 млн грн. Про це повідомила прес-служба компанії.

Таким чином було підтверджено законність рішення Окружного адміністративного суду від 13 вересня 2018р.

Згідно повідомленню, у січні 2017р Офіс великих платників податків ДФС стягнув з «Енергоатому» пеню за несвоєчасну сплату податку на прибуток. Компанію було повідомлено про стягнення відповідним листом, в якому зазначалося, що «пеня у сумі 585 млн грн розрахована в автоматичному режимі АІС «Податковий блок» після відображення в інтегрованій картці грошового зобов’язання у сумі 1 269,1 млн грн. (за наслідками акту документальної перевірки) у відповідності до порядку, визначеного ст. 129 Податкового кодексу України».

«Тобто розрахунку на момент появи в податковій картці НАЕК «Енергоатом» пені в розмірі 585 млн грн та на момент списання цієї пені не існувало. На питання яким чином була розрахована сума, відповідач зазначив лише те, що вона з’явилася автоматично», - йдеться в повідомленні.

В прес-службі зазначили, що фактично, склалася ситуація, в якій заходи з фінансової відповідальності до у«Енергоатом» замість відповідальної посадової особи органу владних повноважень застосував автоматизований програмний комплекс. При цьому, за розрахунками фахівців Енергоатома обґрунтованою та такою, що відповідає вимогам законодавства може бути лише різниця між вказаними значеннями обчисленої сторонами пені – в розмірі 84,7 млн грн.

Слід зазначити, що з 2011р положення вказаної ст. 129 Податкового кодексу України та жодна норма чинних нормативно-правових актів органів владних повноважень не визначають жодної методики автоматизованого нарахування пені за несвоєчасну сплату податків. У той же час, за нормою ст. 111 Податкового кодексу України серед форм відповідальності платників за порушення у сфері оподаткування зокрема передбачена і фінансова відповідальність, яка застосовується у вигляді штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) та/або пені. Але в даному випадку маємо приклад застосування фінансової відповідальності платника не за рішенням уповноваженої посадової особи органу ДФС, а за «рішенням» АІС «Податковий блок», застосованому в автоматичному режимі.

Тому, згідно з рішенням суду таке «автоматизоване» обчислення пені є протиправним та не відповідає чинним нормам законодавства, хоча, судячи зі слів представника Офісу великих платників податків ДФС, і є загальноукраїнською практикою. Таким чином, отримане рішення суду може бути першим кроком до виправлення наслідків процедури нарахування податкової пені.

13:33 / 16 січня 2019

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події