«Сокар Україна» та «Центральна газопостачальна компанія» відсторонені від торгів на УЕБ

Після вчорашніх торгів природним газом на ТБ «Українська енергетична біржа» дві компанії було відсторонено від подальшої участі в торгах на біржі на 60 днів, цими компаніями стали ТОВ «ТД «Сокар Україна» та ТОВ «Центральна газопостачальна компанія». Про це повідомляє прес-служба ТБ «УЕБ».

Під час торгової сесії з продажу природного газу ТОВ «ГПК Нафтогаз Трейдинг», адміністратор біржі виявив, що два учасники торгів здійснювали узгоджені дії щодо почергового підвищення ціни по одному з лотів. В результаті таких дій покупців, ціна природного газу могла зрости 34,8% від стартової, тому біржа призупинила торги.

Після внутрішньої перевірки, було встановлено, що дії покупців дійсно носили характер умисних дій з метою маніпулювання ринком та дискредитації біржових торгів. У зв’язку з цим біржою застосовані наступні санкції щодо виявлених порушників – відсторонення від усіх торгів на ТБ «УЕБ» строком на 60 днів та накладення штрафу.

"На ринках непоодинокі ситуації, коли учасники намагаються грати не зовсім чесно. Але слід пам’ятати, що біржа – це прозорий організований ринок, який діє по єдиним правилам, які зобов’язалися виконувати його учасники, коли проходили акредитацію на біржі. Не важливо це маленька фірма, чи світовий трейдер – правила одні для всіх. УЕБ – це джерело ринкових цін і відповідно до Постанови КМУ № 485 котирування УЕБ враховуються при визначенні ціни газу для населення, тому ми будемо діяти максимально жорстко. Більше того, запровадимо додаткові обмежуючі заходи, в т. ч. і щодо підвищення рівня гарантійного внеску, щоб такі випадки виключити взагалі. Нехай це буде перше і останнє попередження для компаній щодо яких ми застосовуємо санкції і уроком для решти учасників" – прокоментував ситуацію голова біржового комітету ТБ «УЕБ» Олексій Дубовський.

У результаті вчорашніх торгів «Нафтогаз Трейдинг» все ж змогла реалізувати 2 млн куб м ресурсу вересня по середньозваженій ціні 5 571,98 грн/тис куб м та 200 тис куб м ресурсу серпня по 5 559,24 грн/тис куб м.

11:58 / 14 серпня 2019

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події