Розслідування НКРЕКП: гравці маніпулювали ринком, завищуючи обсяги продажу у нічні години

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, провела розслідування на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку та виявила, що ряд компаній у січні - першій декаді лютого 2020р маніпулювали ринком – вони суттєво знижували рівень цін та збільшували обсяг заявок продажу електроенергії в ночі.

Про це йдеться у повідомленні комісії, яке 14 лютого було опубліковане на її Facebook-сторінці.

Деякі компанії при продажі електричної енергії суттєво знижують рівень заявлених цін та значно збільшують заявлений обсяг у нічні години доби, що свідчить про маніпулювання ринком. При цьому відсутнє підтвердження вказаних заявок реальним фізичним/імпортованим обсягам електричної енергії», - заявили в комісії. За результатами розслідування комісія вирішила попередити учасників ринку про недопустимість подібної ринкової поведінки, а також доручила ДП «Оператор ринку» припинити участь тих компаній, які знову порушать правила ринку.

Як повідомляло агентство ExPro, 7 лютого «Оператор ринку» запропонував НКРЕКП внести зміни до Правил ринку, які дозволять унеможливити недобросовісну поведінку учасників ринку, а саме забезпечити відповідність обсягів торгів фактичним обсягам електроенергії в енергосистемі. 9 лютого комісія почала розслідування причин низьких цін на ринку «на добу наперед».

12 лютого видання «Бізнес.Цензор» опублікувало статтю про можливі зловживання на ринку, посилаючись на звіт «Оператора ринку» до НКРЕКП, який не був опублікований. За даними видання, значно збільшили свою пропозицію на ринку наступні гравці: ДП «Гарантований покупець», компанії-оператори ТЕС, НАЕК «Енергоатом», Калуська ТЕЦ.

Крім того, «Бізнес.Цензор» привів інший тип маніпуляції в умовах профіциту на ринку в нічні години – компанії виставляють в ночі низькі заявки на купівлю на ВДР, в результаті непродані обсяги потрапляють на балансуючий ринок, з ціною на 30% нижче ВДР. Таким чином, компанії скуповують дешеву «нічну» електроенергію. До останніх належать «Нова енергетична компанія», «ТАС Енергія країни», «Енерджікс», «Веракс Енерджи», «Енергозахід», «Агентство інвестиційного менеджменту», «Енерджі Трейд Груп» та ін.

13:17 / 15 лютого 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події