Роль України на європейському газовому ринку зростає на фоні рекордного заповнення ПСГ

S&P Global Platts Analytics прогнозують, що підземні сховища газу в континентальній частині Північно-Західної Європи можуть бути максимально заповнені наприкінці серпня. «Обсяги закачки повинні будуть різко знизитися влітку, щоб уникнути ще сильнішого обвалу цін», - йдеться у повідомленні Platts.

Враховуючи рекордно низькі спотові ціни на природний газ у Європі та велику різницю між спотовими і ф’ючерсними цінами, європейські ПСГ швидко заповнюються. Зокрема, станом на кінець четверга на нідерландському хабі TTF ф’ючерсні ціни на 4 квартал 2020р у 3,3 рази (€6,9/MWh) вище, ніж спотові ціни Day Ahead. Ціни на 1 квартал 2021р вище спотових у 4 рази (€8,9/MWh).

За даними Gas Infrastructure Europe (GIE), станом на 19 травня німецькі ПСГ були заповнені на 81% (17,5 млрд куб м газу). Аналогічна ситуація спостерігається і в інших країнах – в Австрії сховища заповнені на 82%, в Іспанії – на 75%.

«Великі обсяги закачування проходять на фоні переповнених сховищ на кінець теплої зими після рекордних закачувань наприкінці минулого року у зв’язку з побоюваннями щодо можливого переривання транзиту російського газу через Україну», - зазначає Platts.

Консалтингова компанія Poten & Partners прогнозує, що європейські сховища можуть заповнитися навіть швидше – до кінця липня. Це підтверджують аналітики Oxford Institute for Energy Studies, які також вважають, що існує «висока ймовірність» того, що ПСГ будуть повністю заповнені до початку серпня.

 

З урахуванням швидкого заповнення європейських сховищ серед європейських трейдерів зростає зацікавленість українських ПСГ. «Як тільки сховища в ЄС заповняться, може з’явитися ще більше зацікавленості до газових сховищ в Україні», - зазначив газовий аналітик IEA Гергелі Молнар.

В Oxford Institute for Energy Studies також вважають, що Україна допомагає збалансувати європейський газовий ринок, заявивши, що європейські постачальники можуть закачати 5-6 млрд куб м газу в українські ПСГ цього літа.

Грехем Фрідман, головний аналітик компанії Wood Mackenzie, також зазначив: «Хоча надлишкова пропозиція викликає занепокоєння на ринку, вона відкриває потенціал використовувати сховища газу в Україні, які поки що задіяні недостатньо. Частина газу може зберігатися в Україні, допоки ситуація на ринку не покращиться: протягом наступної зими або кількох сезонів закачування підряд».

 

Враховуючи зацікавленість до українських ПСГ з боку європейських трейдерів, ТОВ «Оператор ГТС України» (ОГТСУ) спільно з АТ «Укртрансгаз» (УТГ) як оператором ПСГ впроваджують нові механізми на українському газовому ринку.

Зокрема, на початку року ОГТСУ запустив послугу short-haul на західному кордоні, яка дозволяє транспортувати газ між європейськими країнами через українську ГТС з нижчими тарифами, ніж через традиційні європейські маршрути. Також послуга дозволяє закачувати газ в українські ПСГ. За квітень місяць по short-haul до України надійшло 264 млн куб м газу ( з Угорщини – 64%, з Польщі – 21%, зі Словаччини – 15%). Варто зазначити, що всі ці обсяги трейдери направили для зберігання в українських ПСГ в режимі «митного складу».

Послуга «митний склад» дозволяє зберігати газ в українських ПСГ без сплати податків та митних зборів протягом 1095 днів. У січні-квітні 2020р клієнти УТГ закачали до «митного складу» 1,2 млрд куб м газу, таким чином на початок травня в ПСГ на умовах «митного складу» зберігалося 2,4 млрд куб м газу, з яких половину зберігають нерезиденти.

«На сьогодні рівень наповнення європейських газосховищ є рекордно високим. Україна має скористатися цим шансом та максимально залучити європейських трейдерів до використання потужності вітчизняних ПСГ. Базові умови створено – це вигідні тарифи на зберігання та транспортування газу до газосховищ, режим «Митний склад». Однак не менш важливі – прозорість роботи та клієнтоорієнтований підхід з боку оператора ПСГ. І зміни в інформаційній платформі – наш наступний крок в цьому напрямку», – зазначив генеральний директор УТГ Сергій Олексієнко.

«Внаслідок того, що в Європі ПСГ майже заповнені, я думаю, цього року українські газові сховища будуть користуватися великим попитом. Наша нова дисконтна транзитна послуга short-haul і доступ до сховищ за низькими тарифами на зберігання – близько €1/MWh за цикл зберігання – роблять наші сховища дуже привабливими для замовників», – сказав директор ОГТСУ Сергій Макогон, додавши, що ОГТСУ очікує близько 5-6 млрд куб м газу від замовників з ЄС цього року.

Також Макогон заявив, що Україна готова надати можливість зберігати газ в українських ПСГ «Газпрому»: «Газпрому можуть бути доступні приблизно 7-10 млрд куб м. Однак для них зберігання газу в Україні буде скоріше політичним, а не комерційним рішенням».

 

10:55 / 22 травня 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події