Price caps руйнують ринкові сигнали, низькі ціни для населення створюють дефіцит коштів на ринку – Копач

Застосування граничних цін на сегментах ринку електроенергії (на ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому та балансуючих ринках) руйнує ринкові сигнали, крім того, продаж електроенергії населенню за низькими цінами створює значний фінансовий дефіцит на ринку.

Про це 21 жовтня в коментарі для агентства ExPro щодо основних проблем, які потребують вирішення на ринку електроенергії України, повідомив прес-офіс Секретаріату Енергетичного співтовариства з посиланням на слова глави Янеза Копача.

«Оптовий ринок є предметом для багатьох регуляторних впливів, які руйнують ринкові сигнали. Ціни на ринку «на добу наперед», який є централізованим та індикативним сегментом ринку, обмежені граничними цінами, які встановлені регулятором. Загальна концепція, яка забезпечує цілісність ринку, все ще не запроваджена, ці фактори разом із недостатністю прозорості роблять ринок схильним до зловживань», - йдеться у повідомленні.

Також значною проблемою, на думку Копача, є низькі ціни для населення, які призводять до фінансового дефіциту всієї галузі.

«Механізм ПСО… розроблений у нежиттєздатний спосіб. Низькі тарифи для домогосподарств, які не покривають вартість поставки електроенергії, які доступні далеко не лише домогосподарствам, які накладають обмеження покладені на державні генеруючі компанії «Енергоатом» та «Укргідроенерго» продавати електроенергію за ціною 10 грн/МВт-год (майже безоплатно), є джерелом суттєвого фінансового дефіциту усього сектору», - зазначив голова Секретаріату Енергоспівтовариства, додавши, що ситуація погіршується високими «зеленими» тарифами та потребує реформування механізму ПСО.

«Механізм ПСО має бути реформований згідно із рекомендаціями Секретаріату Енергетичного співтовариства. Фізична торгівля на ринку має бути відділена від спеціальних обов’язків, які мають фінансову природу. Гарно розроблене фінансове ПСО дозволило б захистити домогосподарства і разом з тим не зачепити (наскільки це можливо) ринкові сегменти», - вважають в Енергоспівтоваристві.

В Енергоспівтоваристві також звернули увагу на необхідність покращення процесу закупівлі допоміжних послуг, що дозволило б НЕК «Укренерго» більш ефективно їх використовувати, також уникаючи спекулятивних дій учасників балансуючого ринку.

Щодо системного оператора, Копач зазначив, що необхідно прийняти зміни у законодавство, які б дозволили провести його сертифікацію.

«Україна все ще не запровадила спільний та скоординований транскордонний механізм з розподілу міждержавного перетину із сусідніми країнами. Це ускладнює транскордонну інтеграцію ринків та ефективні імпортні та експортні операції», - вважає Копач.

В Секретаріаті зазначили, що українські органи влади мають здійснити наступні кроки:

  • переглянути регуляторні втручання у ринок, такі як граничні ціни та проведення спеціальних сесій аукціонів (аукціони «Енергоатома» - ред.) для окремих категорій споживачів;
  • внести зміни у законодавство, що дозволять запровадити спільні та скоординовані аукціони на розподіл міждержавного перетину;
  • запровадити алгоритм прозорості та відповідальності на ринку (REMIT);
  • реформувати балансуючий ринок для забезпечення його прозорості і забезпечення належного його функціонування, покращити роботу ринку допоміжних послуг.

В середньо- і довгостроковій перспективі, на думку Копача, Україна має працювати над наступним:

  • запровадженням механізму ITSO (inter-TSO compensation mechanism) для інтеграції в ENTSO-E,
  • розробити централізовану платформу для ринку двосторонніх договорів (із стандартизованими контрактами),
  • працювати над об’єднанням ринків з Молдовою та рухатися у напрямі виконання вимог для синхронізації з ENTSO-E.
13:23 / 21 жовтня 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події