Оператори «Північного потоку – 2» просять вивести його з-під Газової директиви ЄС

Дочірні компанії ПАТ «Газпром» - Nord Stream AG та Nord Stream 2 AG, що є операторами відповідних газопроводів, подали заяву до Німецького федерального мережевого агентства Bundesnetzagentur щодо виведення газопроводу «Північний потік – 2» з-під дії оновленої Газової директиви Євросоюзу, повідомляється на сайті Bundesnetzagentur.

За повідомленнями російських ЗМІ, Nord Stream AG передала необхідний пакет документів 23 грудня, Nord Stream 2 AG – 10 січня.

Німецький регулятор 10 січня розпочав розгляд даного питання, рішення має бути оприлюднене до 23 травня після консультаціями з усіма країнами-учасниками ЄС.

Разом з тим, єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон заявила, що Європейська комісія уважно стежитиме за перебігом подій та не дозволить російському газопроводу отримати винятків від Євросоюзу. «В минулому році оновили газову директиву, яка встановлює однакові правила для всіх газових підключень з третіх країн…Ми перевіряємо дотримання усіх правил у співпраці з місцевими агентствами, у випадку Німеччини - з федеральним мережевим агентством", - сказала Сімсон.

Нагадаємо, Рада Євросоюзу 15 квітня затвердила проект поправок до Газової директиви, яка регулюватиме роботу морських газопроводів з третіх країн у Європі. Схвалення Радою ЄС було останнім кроком у прийнятті правил, що регулюють внутрішній газовий ринок Європейського союзу.

Газова директива була прийнята Європарламентом 4 квітня. Відповідно до неї, нові і вже діючі морські газопроводи з країн, що не входять в ЄС (в тому числі "Північний потік - 2"), повинні відповідати правилам, які зараз поширюються на внутрішні трубопроводи.

Після її оприлюднення державам-членам ЄС дали дев'ять місяців, щоб привести своє національне законодавство у відповідність до цієї директиви. Німецький Бундестаг імплементував директиву в листопаді 2019 року.

11:25 / 17 січня 2020

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події