«Оператор ринку»: Нетипова поведінка – це утримання мінімальної ціни протягом тижня і більше

Нетипова поведінка – це утримання гравцем ринку цінової пропозиції в сегментах ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку електроенергії на дуже низькому рівні (мінімальному, 10 грн/МВт-год) протягом тривалого часу, наприклад, тиждень та більше днів, адже така поведінка не може бути прибутковою для учасника ринку.

Таке пояснення 11 червня в коментарі для агентства ExPro під час Другої конференції з енергетичного права надала заступник директора ДП «Оператор ринку» з правового забезпечення Вікторія Дудченко.

«Нетипова поведінка полягає в різкій зміні цінових позицій певних учасників, яка носить систематичний характер. Тобто, це не якась ситуативна подача заявок на дуже низькому (ціновому – ред.) рівні, а коли така заявка тримається протягом тижня, 10 днів і для цього немає жодних підстав.

Насправді подача заявки за дуже низькою ціною може виникнути ситуативно в будь-якого учасника ринку, може бути необхідність терміново продати, адже потрібні гроші. Але коли ми спостерігаємо протягом місяця утримання заявки за максимально низькою ціною (10 грн/МВт-год). Такого не може бути, ось це нетипова поведінка», - прокоментувала Дудченко.

Вона зазначила, що «Оператор ринку» провів моніторинг операцій на РДН та ВДР за травень, виявив нетипову поведінку та передав інформацію до НКРЕКП.

«Наша функція полягає у тому, щоб виявити не типовість і передати цю інформацію до Регулятора і Антимонопольного комітету, в якого вже на законодавчому рівні є важелі впливу. В «Оператора ринку» немає можливості ніяк вплинути, ми не маємо право обмежити», - додала Дудченко.

Також топ-менеджер «Оператора ринку» зазначила, що необхідно розробити чіткі критерії не типовості поведінки на ринку того чи іншого гравця.

«Якби зараз було напрацювання таких критеріїв, то десь би тиждень або 5 днів (період подачі дуже низької цінової заявки – ред.) – це вже нетипова поведінка. Також має бути визначений орієнтир, нижче якого ціна є підозрілою…Ми пропонуємо взяти за індикатив собівартість «Енергоатому», - сказала Дудченко.

22:33 / 11 червня 2021

Подiї
09:30 / 29 березня, 2022
09:00 / 23 вересня, 2021
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021 EXPRO Consulting разом з «Укргазвидобування» запрошують провідні нафтогазові та сервісні компанії до Одеси, де 23 - 24 вересня на Odesa Offshore Conference 2021 будуть обговорені сучасні технології видобутку вуглеводнів на суші і шельфі. Актуальною темою одеської конференції буде розбудова інфраструктури південного регіону України
ODESA OFFSHORE CONFERENCE 2021
09:00 / 20 травня, 2021
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021 Карпатська нафтогазова конференція традиційно збирає видобувників, сервісні, бурові компанії та трейдерів у Львові. 20-21 травня EXPRO об‘єднає представників нафтогазової галузі та вперше підніме питання торгівлі електроенергії і напрямку декарбонізації та використання водню в Україні та Європі
CARPATHIAN OIL & GAS CONFERENCE 2021
Всі події